2016-06-11 2458 瀏覽
Gastrobox在尖沙咀的中心地帶,因為在樓上的原因很多時我們都行過了,錯過了。今年妹妹和我來到這家隱世的西餐廳,沒有長長的人龍,可能是星期三的原因吧?這麼的裝潢好似走到古堡一樣,很復古,又係神秘的感覺。望著多人的大街,感恩找到了一個世外桃源。靜靜的環境,傾計真的還不錯!妹妹點了事先預定了的斧頭牛扒,$988/2人set~ 難得妹妹請食飯,先謝謝你啦!薄荷乳酪番茄沙律本身我是個好驚薄荷味的人, 不過這個沙律加埋蕃茄, 薄荷味不太重, 加上乳酪的酸酸地, 反而有一種好清新的感覺, 加上超多唔同種類的蔬菜, 都好適合做一個開胃的餐前沙律, 唔怕好肥。最有心思的位蕃茄原來已經去左皮, 令人唔會有食到想lur出黎的感覺, 這個不錯!黑松露野菌忌廉湯好足料的一個湯, 入面將很多種菇打碎, 好足料, 食落都有粒粒的咬口。之後在面頭有黑松露, 成個湯感覺好充實 (唔係好似出面加水咁)餐包這個香草的麵包雖然不是重點,但烤得很香脆 (妹妹常說我錯重點, 但這個真係好正) 好鬆化!Tomahwak Steak主角終於出場!! 上枱的一刻令我和妹妹都目瞪口呆, 真的比想像中和文字的描述上還要跨張!!我們點
薄荷乳酪番茄沙律

黑松露野菌忌廉湯

餐包

Tomahwak Steak

主角終於出場!! 上枱的一刻令我和妹妹都目瞪口呆, 真的比想像中和文字的描述上還要跨張!!我們點了5成熟, 真係煮得剛剛好。
肉質不老而且切落仲有好多肉汁, 咁大塊扒都可以駕馭得咁好, 可見廚師的一番功夫!
 斧頭牛扒十分重, 有1.2kg呢, 兩個人是絕對吃不完的 ... 所以有大半都係打包回家! 第一次在外面食斧頭牛扒, 要煮得好真係不容易!
唔駛點個汁都已經好好食, 個配菜都有心機, 除左焗薯, 仲有三色椒同青瓜等等, 不過個焗薯仲有少少硬,這個有點失望。不過焗薯面頭灑上少少辣粉,更惹味!
甜品是朱古力mousse, 打得很細滑! 我覺得甜度也剛好, 另外見到碟面花過心思去設計, 不錯!

之後每人還包一杯咖啡茶,是一個完美的結束!另外一讚店員很友善,而且服務得很好!在場見的很多都是情侶,下次一定要搵埋男朋友帶我來!