2021-05-19 606 瀏覽
媽咪同我都好鍾意食小籠包、炒年糕呢啲上海野食。今日媽咪難得放假,就約我去鼎泰豐食飯。我哋兩個嘅小默契就係會瘋狂叫前菜,主菜有陣時會唔叫,或者最多叫一樣,留肚食小菜同甜品今次我哋叫咗招牌小籠包、雜錦豆乾絲、滷水牛肚、四喜烤麩、菜肉紅油抄手、炸醬拌麵同埋杏仁豆腐。鼎泰豐實力一直都keep到,每次黎食都唔會令我失望。其中雜錦豆乾絲同埋四喜烤麩係必點食品。今次反而係滷水牛肚同埋杏仁豆腐比到好大驚喜我滷水牛肚滷得好入味,識落彈牙唔鞋口,又唔會淋啤啤,會加入必點item。由細到大我都好怕杏仁嘅味道,但杏仁豆腐嘅味道係可以接受,而且食得出好濃嘅豆味,成餐飯用呢個作結尾真係好完美唯一覺得平平無奇嘅係菜肉紅油炒手,下次唔會再叫喇。

唯一覺得平平無奇嘅係菜肉紅油炒手,下次唔會再叫喇。