2023-01-02 1440 瀏覽
藉住除夕佳節🎄,我同朋友就選擇去一啲比較有特色嘅餐廳,其中一間就係位於荃灣楊屋道嘅「Cube O - Journey with Seajellies」。我哋想去呢間餐廳好耐,因為海洋主題喺香港唔常見,想幫襯的話,記得要預早訂定枱啊⚠️。我記得訂枱無耐,上網見到關注組有帖文講佢,一度令我哋有所卻步,不過點都要親身到訪感受先能作準嘅🙈。一到步你未必為意佢係餐廳,無錯嘅,因為佢日頭的確係一個海洋館🐠,夜晚先變身成餐廳。門口有塊黑幕遮光,揭開行入去就係海洋世界。餐廳嘅座位唔算多,有一邊係大枱;而走廊嗰邊就係二人枱,牆壁上會投射水底嘅圖像。法式燴雜菜釀波特蘑菇($118),呢個既係前菜又係沙律🥗,因為有唔少沙律菜。🍄波特蘑菇,即係大啡菇,中間釀咗法式燴雜菜,包括有蕃茄、青瓜、燈籠椒同洋蔥等。佢有別於其他餐廳釀芝士或肉醬,所以整體感覺清新。忌廉冬蔭功海鮮意大利麵($248),🍝意粉幾正,我好鍾意個醬汁,冬蔭功口味微微香辣,但同時間又有忌廉調和,因此辣度溫和🌶,易入口。意粉口感富嚼勁,唯一挑剔嘅地方就係麵條比較少。海鮮款式都多,例如有鮮蝦🦐、帶子、魷魚、青口同蜆等,全部都新鮮。香煎比目魚配蕃茄沙沙($
法式燴雜菜釀波特蘑菇
香煎比目魚配蕃茄沙沙
香煎比目魚配蕃茄沙沙
香煎比目魚配蕃茄沙沙($288),🐟比目魚大大件,魚皮煎得香脆;而魚肉肉質就好嫩滑,仲充滿油香,配刁草汁食好夾。伴菜方面亦唔失色,🥔薯蓉好重牛油味,佢保留咗薯粒,以添口感。蕃茄沙沙意外地酸,食完即刻醒晒🍅。
日本炙燒芝士熔岩蛋糕
日本炙燒芝士熔岩蛋糕($158),甜品賣相無乜特別,但食落好有驚喜。🧀芝士蛋糕口感超級軟滑,可能係「熔岩」嘅關係,相當流心。🍰蛋糕經炙燒,所以真係帶燻香,並附上一層脆焦糖,底部灑上砂糖,名符其實脆上加脆。
介紹完食物,就講多少少餐廳嘅主角:水母Jellyfish🐠✨。餐枱旁邊係水族箱,入面養住唔同品種嘅水母,我覺得大理石水母最得意😎,好活潑,又似蘑菇。
我隔離枱嗰啲就係天草水母🌿,觸鬚長長的。
食完八掛行個圈,發現走廊末段轉入去有個萬花筒位置,有四大條水柱,內裡養住月亮水母🌙,大大隻,紋理好靚。由於此區四面都係鏡,我一度以為有成十幾廿條柱🤣。總括嚟講,平心而論我認為餐廳嘅食物味道不俗👍,價錢確係偏貴,但主題餐廳定價普遍係進取啲吧。服務方面,店員亦都幾有禮貌,又會主動提供協助。整晚嘅用餐體驗唔錯,可以一戰,哈哈!由於呢度黑蚊蚊,所以用上電子餐牌📲。
慶祝紀念
除夕