2019-02-03 180 瀏覽
諗住今日喺銅鑼灣食個飯就行花市,男友搭車時話想食莆田個燴麵,咁就黎左利舞臺呢間分店😂🤗我地好似要食哂全港所有分店先會收口😂🥳呢間莆田間格好好,四正闊落,我地早到所以仲可以全窗邊卡位,好舒適😌坐下冇幾耐就見都幾乎坐滿打了,人氣都幾旺新正頭佢都有特式菜,見佢個新年撈起有分大中細版好體貼!因為平時食到既都係好大份,一定要多人食先得,難得有個細版啱二人享用,新年意頭菜必叫!雖然唔係話咩名貴材料,但佢地都係新鮮切好好新鮮,主要都係蘿蔔🥕絲紫菜海帶得,仲有三文魚片年年有餘🐠🐟,最可愛係店員會每加一樣材料都會講意頭說話(仲要我地跟住講😝),過年🧨必食👏🏼👏🏼最近仲有個一品醉蚶,唔知係咪時令款式呢,男友見到餐牌有真係兩眼發光👀👀 講真,我平時真係唔夠食獅蚶,因為十個人食完九個都話會肚痾!不過真係莆田先會令我夠食,見佢地平時處理所有食材都好乾淨,海鮮又有自己養殖場,品質有保證我先敢食🥶首先佢啲獅蚶係偏細隻,BB啲,咁應該污濁既可能性又低左;同埋佢地真係洗得好乾淨,吐沙真係吐到一粒都冇,而且肉質好鮮味!🤩😋用酒同蒜亦醃得好入味,唯一唔好就係食完口好臭好大陣蒜頭味😂🤪扁肉湯係我既最愛,最鍾意佢既湯酸酸咸咸咁

一品醉蚶

莆田扁肉湯

扁肉湯係我既最愛,最鍾意佢既湯酸酸咸咸咁,蔥花好香、又有啲扁肉餃食好彈牙😚食完兩個冷盤食返個熱湯🍲仔好暖胃🤤莆田啲份量可大可少,我地叫左兩個一人份就剛好,又抵食👍🏼
酥炒芋芯

最後黎埋炒芋芯同埋莆田滷麵,都係我地黎莆田既目的😂😝芋芯外面有個脆口糖衣,而入面就係好粉綿既芯頭,外脆內軟,真係好食😋而且我地仲發現呢間莆田既芋芯多左一陣淡淡既咸香味,好吸引!應該係個油落左少少咸香野去煮起,令到個簡單既蔬菜再多一種層次!雖然次次兩個人去都食唔哂,冇所謂,打包食都好食🤩🤗
莆田滷麵

滷麵🍜係我地另一飛佛,好多料又鮮、湯底又好鮮甜!今次叫多左其他餸所以叫個細份兩人分就剛好,入面既蝦🦐蜆等等都有唔少,個麵質又爽彈,keep到水準!
今次食完仲有利是🧧封同coupon送,應節又識做宣傳,食物水準又keep到,最重要係價錢大眾化,抵我久唔久就黎食😂😋
2019-02-02
一品醉蚶