2016-07-09
日式居酒屋係好適合飲酒傾計既地方,一來食物的種類幾多,有刺身又有炸物,好岩用黎送酒。真澄 生原新酒($188)真澄生原新酒係未經煮過既酒,酒精味無咁濃烈,入口十分柔和順喉,沒有一點刺激既感覺反而更多既係有一陣清新既感覺,近日天氣較熱就最岩飲此酒。螢光魷魚鹽辛($68)經過醃漬既魷魚仍然保留了好重既鹽分,食落口海水味道仍然好重,如果就咁食會覺得太咸,但係飲左酒會令到舌頭感覺稍為比平常遲鈍,用來送酒就剛剛好了。池魚刺身($298)池魚刺身比較少機會食到,今次試了有幾好的印象,池魚比起其他魚沒有咁多油份,但肉質就十分軟滑可口,即使食好多都唔會有半點的油膩感覺。食完刺身還可以將魚頭和魚骨拎去炸,一魚兩食,十分香脆送酒一流。燒明太子($98)辣味及咸味十足的明太子經過燒呢個處理方法更多了一份焦香既感覺,口感更加豐富,相信配合炒飯黎食會十分開胃。椰子雪芭($48)椰子味道十分香濃,雪芭做得十分幼滑,加上香濃既椰子味道消暑一流,食完一餐咁濃味既飯同埋飲完酒,更令人覺得清甜舒爽。