2024-09-22
其實打邊爐最緊要都係湯底正,用料靚,今日嚟北角呢間滾得囍宮廷火鍋,完全做晒呢兩個元素🫶🏻🫶🏻 而且仲有宮廷風嘅裝潢,主題夠晒特別,啱晒大家打卡😎 🌟椰子藏雞湯鍋 呢度有好多特色湯底,搞到我哋心大心細😆 最後決定咗叫呢個椰子藏雞湯底😎 一大袋腐皮剪開裏面係新鮮嘅椰子,記得滾起之後,先飲個湯,呢個湯真係好清甜,有椰子嘅清香,同埋鮮雞嘅精華,我哋一人飲咗幾碗😂 雞肉好多,非常滑溜🫶🏻 飲完啲湯就可以開始打邊爐啦😎 🌟手切本地牛頸脊(細)估唔到叫咗細size個份量咁多😍 手切嘅牛頸脊脂肪分布均勻,雪花紋理細緻🥰 牛味濃郁,質地柔嫩,入口不肥膩,淥幾秒就食得,真係食到唔停口,好正🫶🏻🌟滾得囍宮廷餃子拼盤呢度嘅餃子真係非常非常好食,好耐未食過咁高質嘅餃子啦😍 呢個餃子拼盤有五種口味,每種有兩粒🫶🏻 粒粒都皮薄餡靚,勁飽滿🥰 而且味道好特別,我哋最鍾意就係牛肉餃同埋芋頭餃子,食得出係新鮮靚料,必食🫶🏻🌟黃金雙拼(炸響鈴及炸魚皮)又係另一個必食😆 呢個真係超級好味,唯一缺點就係邪惡😂 炸魚皮勁大塊,脆卜卜,面頭仲有超香嘅鹹蛋黃,呢個組合點會唔好食😌 響鈴又係新鮮即炸,同樣有鹹蛋黃,實在太好味😎🌟滾得囍
🌟椰子藏雞湯鍋
🌟手切本地牛頸脊(細)
🌟滾得囍宮廷餃子拼盤
🌟黃金雙拼(炸響鈴及炸魚皮)
🌟滾得囍豐盛雜菜拼盤
估唔到呢度連蔬菜都咁新鮮,佢揀嘅蔬菜又新鮮又甜,粟米香甜到不得了🫶🏻
🌟蟹粉豚肉餃
由於佢嘅餃子拼盤太高質,我哋又嗌多四隻蟹粉豚肉餃試吓😎 果然冇失望,蟹粉好香好足料,真心推介🫶🏻
🌟竹蔗茅根
每次打邊爐必點飲品😌 夠晒清涼下火🫶🏻
而家飲食業好難做,好多商家都嗌晒救命,但係呢一間平日晚上都有好多客,證明用心做好食物,自然吸引到人客,呢間就係一個好例子🫶🏻