2024-05-13
喺沙田唔知有乜好食,行行下黎咗嚟沙田中心,醒起有段時間冇食過杉玉。雖然都多人排隊,但都決定等下,大約等咗20分鐘左右。壽司當中鮟鱇魚肝壽司、三文魚親子腐皮壽司同炙燒昆布漬鰈魚鰭邊壽司係必食。鮟鱇魚肝有輕輕燒過,好香,入口有好滑嘅肝口感。三文魚親子腐皮面頭放滿咗三文魚子同三文魚碎,超飽滿。炙燒昆布漬鰈魚鰭邊炙燒完啲魚油出晒黎,而且佢好大塊,好正。櫻花蝦卡邦尼風烏冬又係每次都會叫嘅烏冬,烏冬質地煙韌,好掛到卡邦尼汁,今次有埋小小櫻花蝦,好香口。日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉呢個又係好有驚喜(第一次叫),有6大舊玉子燒,好熱好滑,蛋好重高湯味,一定要連埋面頭嘅蘿蔔蓉一齊食。韓式辣醬醃鰈魚鰭邊,三文魚子拌蘿蔔蓉同時叫咗呢兩個小碟,鰈魚鰭邊有啲似左口魚但爽爽地,呢個辣醬真係偏辣,所以我就夾埋三文魚子蘿蔔蓉一齊食,味道竟然好夾,蘿蔔蓉可以中和到個辣味。三文魚子拌蘿蔔蓉雖然個底都有啲醬油,但就咁食有啲dry,所以要配落其他野到一齊食。雖然係壽司郎嘅居酒屋,有啲嘢係壽司郎都食到,但感覺上呢度啲壽司比壽司郎精美同大舊,另外仲有得自選壽司組合,除翻開都抵食。同埋環境坐得舒服啲,亦冇咁嘈,所以久唔久都會食下佢。
櫻花蝦卡邦尼風烏冬
日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉
韓式辣醬醃鰈魚鰭邊,三文魚子拌蘿蔔蓉
雖然係 壽司郎嘅居酒屋,有啲嘢係壽司郎都食到,但感覺上呢度啲壽司比壽司郎精美同大舊,另外仲有得自選壽司組合,除翻開都抵食。同埋環境坐得舒服啲,亦冇咁嘈,所以久唔久都會食下佢。