2024-06-10
話說好耐無黎沙田新城市覓食,得知新開左間米芝蓮星級大廚泰菜餐廳,揾左個午餐時間黎試試。去到門口巧遇其中一位星級大廚拍攝。睇返店舖介紹資料,得知呢位大廚係泰國知名酒家文苑酒家創辦人文偉賢師傅。另一位名廚就係亞洲50第一名廚Chef Ton。而餐廳飲品都係泰國50年老字號Lung Ngen Coffee既出品。令到我對餐廳既食物好期待。本來估計有名廚師開既餐廳,價格應該都偏高,不過意外地價格竟然都係香港平均食泰菜既價錢。餐廳面積幾大,仲有幾個小包廂,幾適合大家庭。叫左杯芒果冰沙,首先佢個造型已經好吸睛,飲落唔似落左芒果糖漿去整嘅沙冰,類似喺泰國水仙芒果中比較清甜嘅感覺,好好飲。另外叫左杯蜂蜜檸檬水,飲落都幾特別,喺青檸加蜂蜜嘅配搭,同平時嘅港式檸蜜唔同幾特別。食物方面點少得我最愛既Padthai, 許多任何一間泰菜餐廳我都一定要食炒金邊粉。首先依家擺盤好靚好適合打卡。羅氏蝦炒金邊粉材料有兩隻大頭蝦、豆腐乾同大蝦乾,金邊粉麵質軟硬適中,入口唔會油膩,唔係蕃茄味同甜味好重嘅果一種炒金邊粉,所以食曬都唔會覺得好膩。好食。但係我低估左旁邊辣椒粉嘅辣度,按照平時嘅習慣全部撈埋一齊,即刻感受到喺泰國食
去到門口巧遇其中一位星級大廚拍攝。
餐廳面積幾大,仲有幾個小包廂,幾適合大家庭。
羅氏蝦炒金邊粉
材料有兩隻大頭蝦、豆腐乾同大蝦乾,金邊粉麵質軟硬適中,入口唔會油膩,唔係蕃茄味同甜味好重嘅果一種炒金邊粉,所以食曬都唔會覺得好膩。好食。但係我低估左旁邊辣椒粉嘅辣度,按照平時嘅習慣全部撈埋一齊,即刻感受到喺泰國食微辣都係港式中辣咁,建議大家慢慢加辣。
呢份係蟹肉炒飯,一上檯有驚喜,炒飯粒粒分明加上啖啖蟹肉(真係好多蟹肉),唔會油膩,好食,好滿足。
烤豬頸肉茄子沙律
本來以為會係平時外面食到薄切焦香既烤豬頸肉,點知係大大塊比較厚切既豬頸肉
有約10塊既豬頸肉而且係少見地肉多過蔬菜嘅配搭。味道上酸甜開胃,有豬頸肉既爽脆口感加上茄子微微軟,不錯吃。
燒烤原條魷魚
見到呢度菜單有好多串燒,應該都唔錯。烤魷魚整過龍就會太乾或者很難咬,但呢個唔會,有少少嘅魷魚焦香,而且一咬就咬得開,配上泰式酸甜醬汁,好惹味,不錯。
總括而言,餐廳地方闊落,食物唔錯,好適合偶爾會鋪泰國癮,但係又未可以去泰國食既朋友黎解癮😝例如我🙈下次會帶朋友黎encore。