紮根香港超過80年的龍華酒店,在沙田的歷史簿上面必定出現,每次坐火車經過沙田與火炭之間都會見到酒店大大個舊式霓虹燈牌 ,酒店門口依舊保留"龍華酒店” 的篆書牌篇,走過那條懷舊又勁打卡嘅紅燈籠路,就到餐廳位置喇! 餐廳一直保留50,60年袋嘅裝修,古色古香,話說龍華係以前嘅拍戲勝地,牆上掛著很多粵語片的照片,很有懷舊風味!二人餐  $498🔮龍華招牌紅燒乳鴿 (2隻)特登叫唔切開原隻上,因為佢知我要手機先食,所以唔切開就可以保留肉汁,果然用手撕開,特別係脾位,真係有肉汁流出來,鴿皮香而肉質嫩,侍應還會給係手套的,等你可以慢慢lup番D骨😄 🔮金沙海皇魚肚羮以大量蝦頭和海鮮熬成湯底,十分鮮甜,而且湯料有齊魚,蝦,蟹,啖啖肉!Thumb up! 🔮蒜蓉粉絲蒸元貝 (4隻)扇貝雖不是很大隻,不過十分新鮮,而個蒜蓉豆抽料勁正呀!粉絲又索哂d蒜蓉汁,超入味呀! 🔮欖菜肉碎四季豆我一直都唔係好鍾意食欖菜的,不過太后勁鍾意,佢話以前成日拎來炒餸撈飯食的.四季豆走油再連肉質番炒,爽甜惹味!拎來送粥一流呀! 🔮沙田滑雞粥沙田龍華雞粥遠近馳名,今日終於俾我試到了!果然不負所望.粥底非常綿滑, 以熬雞湯煮粥,
二人餐  $498
🔮龍華招牌紅燒乳鴿 (2隻)

🔮金沙海皇魚肚羮

🔮蒜蓉粉絲蒸元貝 (4隻)

🔮欖菜肉碎四季豆

🔮沙田滑雞粥
沙田龍華雞粥遠近馳名,今日終於俾我試到了!果然不負所望.粥底非常綿滑, 以熬雞湯煮粥,米粒鮮甜美味,雞件肉質香滑又有米香,最喜歡粥底有很多生菜絲,使粥香更帶點清新感!不愧為沙田名物呀!

🔮山水豆腐花   $28
套餐無包,所以特登另外叫. 太后話好N年前係用道風山上的山澗水來整,所以有此山水之名!當然依家就緊係唔係啦!豆花質地很滑,很有豆香.只落糖水保持清甜味!同出面懷舊豆腐舖的有點相似不過專程來到當然要試埋最後一寶啦!
蒜蓉粉絲蒸元貝
金沙海皇魚肚羮
山水豆腐花
沙田滑雞粥
題外話/補充資料: 餐廳外面有個好古裝特式的小庭園, 行落幾步就有個前花園,有涼亭,有鞦韆,滑梯等,可以俾小朋友放吓電.十分適合一家大細來個沙田小旅行呀!
蒜蓉粉絲蒸元貝
金沙海皇魚肚羮