2024-07-07
以後可以嚟沙田新城市廣場呢間Cafe,chill吓嘆吓下午茶,食吓甜品,加埋少少泰菜。本來係一心想食佢嘅泰茶千層蛋糕,但嚟到見佢個 menu 都幾吸引,幾多選擇都中我口味,又有午餐揀,價錢亦合理。於是我叫咗杯泰茶+1件綠茶千層蛋糕。 綠茶千層蛋糕好香綠茶味,佢種香味比較特別,雖然有廿幾層,但係食落口一啲都唔肥膩,非常軟熟,加埋綠茶醬更加帶出綠茶蛋糕嘅香味。朋友覺得佢午餐抵食,叫咗個黃咖喱牛腩飯,份量都好足夠,黃咖喱好特別,好好味,有啲咖喱味又有椰香味,牛腩份量都非常足夠,反而一碗飯唔夠,因為餸多汁多。朋友叫杯荔枝綠茶都非常清新,很適合炎炎夏日, 好有夏天消暑嘅感覺,之後我哋又再追加一個牛角包配綠茶醬。嘩!呢個甜品不得了,牛角包掃咗一層好香嘅蜜糖焗完之後好香脆,再加少少綠茶醬,非常好味,配合得好好。 呢度嘅茶飲我就不用多講,但呢間 Cafe 細細,menu 簡單,但都係啲吸客嘅野食,佢哋明顯重視甜品,甜品的確做得好出色。環境佈置都好有品味,而不是傳統的泰菜館,感覺優雅舒服的,值得推介給有品味人士,會再嚟!