2023-09-29 123 瀏覽
我好鍾意食早餐,油麻地區嘅港式早餐基本上都試過了。😋😛見屋企附近有新開嘅餐廳,即刻去試吓佢嘅早餐。我都唔算揀飲擇食,但竟然俾我發現連公仔麵都可以煮得難食到嬲嘅餐廳。🥶舖頭環境無咩特別,可能我唔太喜歡偏藍嘅燈光,所以覺得唔算坐得好舒服。樓面人手不足,唯一一個姐姐都不停走嚟走去🏃‍♀️處理外賣、埋單同顧客投訴(無錯,喺我等叫嘢食嘅時候,陸續都有客人投訴個麵唔熱等等)。早餐選擇款式較少。我揀咗雪菜肉絲公仔麵,跟餐送火腿、太陽蛋同丹麥多士。所有嘢食都果然係凍嘅,火腿、蛋、多士都俾一層凍冰冰嘅油包住。多士雖凍,外層依然酥脆,但中間一咬落去就有凍咗嘅油湧出嚟,加上有陣雪味嘅牛油,我食咗一啖之後真係繼續唔到。個麵係重點難食,可以話係全區最難食嘅早餐。雪菜肉絲有雪菜有肉絲,但食落就唔係好似食開嘅味道,因為好甜。佢一餅嘢嘅程度令我知道佢係凍嘅,放入口果然不出所料。個麵口感食得出係浸出嚟,而唔係煮出嚟。🥲最令人驚訝係佢竟然就咁用啲有陣麵味嘅煮麵水浸住個麵😭😭😭我以為可以將雪菜肉絲同湯撈勻,就會好食返啲,我太天真了。有味係有味,但個麵更凍了,而且好甜。🥹最後我食咗兩啖,我不行了我盡力了,唔想浪費食物,但真係唔
我好鍾意食早餐,油麻地區嘅港式早餐基本上都試過了。😋😛

最後我食咗兩啖,我不行了我盡力了,唔想浪費食物,但真係唔想食,結果去咗買其他早餐。

難食指數(以食咗嘅份量計)
火腿-食曬
太陽蛋-食曬