2021-07-21
呢日中午嚟到油麻地搵朋友食晏,我哋都被廟街轉角位嘅「Cascara」所吸引。小店嘅門面以及室內都用上工業風嘅設計,樸實簡約,令人感覺舒服😊。我哋入去嗰陣小店係Full咗,但幸好咁啱有人埋單,所以先有位🙏🏻。小店面積偏細,餐枱普遍都係比較適合飲杯咖啡,但都算坐得OK嘅。我最鍾意其實係呢度透過玻璃窗嘅自然光滲透店內。店員態度友善,主動向我哋推介小店嘅名物,佢能清晰説明每樣食品同飲品嘅特色,但就並無過份吹噓👍。用心經營,客人係會感受到的。煙三文魚牛油果貝果Smoked Salmon Avocado Bagel($86),🥯店員介紹貝果係再度回歸餐牌上,因為自暫停供應後,客人都不斷問幾時再有得食。Bagel好有咬口,煙煙韌韌,而中間就夾住煙三文魚、牛油果、忌廉芝士、紅椒粉同沙律菜,係一個幾搭調嘅組合。全日早餐All Day Breakfast($108),🥓早餐內容包括煎腸、煙肉、炒蛋、大啡菇、多士、沙律以及煎蕃茄,雖然呢份早餐並無特別嘅食材,但重點係每樣都整得唔錯。當中我最鍾意係炒蛋🥚,因為炒得好濕滑,配多士食一流。雲呢拿凍朱古力Iced Vanilla Chocolate($58),唔飲咖
總括嚟講,如果天氣熱,行到攰,不妨入嚟呢度Chill吓😎,飲杯嘢,歇吓腳。涼住冷氣望出窗外,確係份外寫意。小店仲有賣 甜品㗎,但今日趕時間,所以未有機會一嚐。題外話,Weekday嚟幫襯的話可跟配套餐,飲品正價減$15👍。