2023-07-13
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗呢間水母主題餐廳我已經 bookmark 咗好耐,開頭係被佢嘅浪漫情調吸引,用餐之後,發現唔係浪漫咁簡單,係有治癒嘅感覺,點解?因為日常生活好急速,尤其響香港,行慢D 都俾人歧視,但係嚟到呢間餐廳,望住水母好悠然自得暢泳咁食飯,嗰種安閑舒適平靜感,真係好治癒!我特別被對面檯嘅太平洋海刺水母深深吸引~🍴炒番茄汁天使麵配龍蝦尾($298)呢個係店員推介,新menu!睇返之前嘅menu,係用大虎蝦,新menu 轉咗用龍蝦尾。賣相精緻,一大片龍蝦肉放響龍蝦尾上面,龍蝦肉煮得啱啱好,非常新鮮爽口juicy,帶有淡淡海水味,最好嘅係啖啖肉,完全唔需要自己切出嚟。天使麵煮到 al dente,每條麵都包到香濃番茄味嘅醬汁,正呀!🍴美式香烤豬肋骨配雜菜薯條 - 細($288)叫咗細 size 發現一D 都唔細,美式醬汁少少辣好惹味,豬肋骨已經煮到骨肉分離,最重要係一D 雪味都feel 唔到,真係finger licking good!最衰係響咁嘅環境情調之下唔會用手食,如果唔係,我應該係用手食完仲要舔埋手指嗰種😂🍴至尊浩海甜品拼盤($428)呢個有5
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗
🍴炒番茄汁天使麵配龍蝦尾($298)
🍴美式香烤豬肋骨配雜菜薯條 - 細($288)
🍴至尊浩海甜品拼盤($428)
呢個有5款甜品,我嘅排名係:
🥇日本燒芝士熔岩蛋糕
呢款個面係有脆脆焦糖,一下敲落去感覺好爽!芝士好 creamy 幼滑,唔太甜,芝士香得嚟唔會感覺到膩。
🥈朱古力布朗尼配特濃朱古力醬
呢個有濃濃嘅朱古力味,我雖然不斷提醒自己呢件嘢會肥死人,但都食到停唔到!
🥉法式歌劇院蛋糕
呢個相對朱古力 brownies 輕盈一D,蛋糕應該係浸咗expresso 嗰種嘅黑咖啡,令到蛋糕好濕潤,食落唔會甜到漏~
🍰橙香芝士蛋糕
🍡三粒macaron
🍴Crazy Berry's($98)
由4款新鮮生果:Strawberry、Blueberry、Raspberry、Cranberry 打成嘅沙冰飲品,酸酸甜甜好清新開胃。
餐廳除咗每檯都有唔同品種嘅水母陪住食飯之外,仲有好多位可以打卡影相,每檯客人都會離檯去影相,我都等到對面檯嘅客人走咗,先可以同太平洋海刺水母影返張合照😂職員服務態度好好,檯同檯之間空間十足,入口位會拉上厚厚嘅布簾,有一種沉浸式嘅水母館用餐體驗,好值得嚟體驗一下!
☆My IG @tracyloveliving ☆