2015-06-01 2049 瀏覽
元朗愈來愈多各式各樣的美食, 隨時有間在左近。食肆多, 人口亦很多...今日來到了一間位置較偏, 建德街一間日本小店 -- 彩。好簡單的一個字『彩』, 自家制日本沾麵。店舖大門用上落地大玻璃搪門, 店內環境一覽無遺, 開放式廚房, L型的bar檯, 讓顧客與師傅更為親近,。門外掛有一塊落地大型藍色帆布, 上面印上公司logo『彩』,足足遮去半邊門面, 反令小店增加不少神秘感~開放中帶點神秘, 好一日本慣用風格,瀛!由於店舖不大, 只有十個座位左右, 店外已排上數十人...計計時間,每人用膳平均用上20分鐘....最少要排上20分鐘才到自己...為了一嚐沾麵之味,唯有叫腳仔爭氣些少吧!客人不用自己劃order紙, 因為差不多排到自己的時候, 店員就會行出門外幫忙落order, 只有三種沾麵湯底, 分別是蝦味、原味和黑蒜油味, 真的是簡單又直接! 今期手制麵條有兩個選擇, 分別是甘筍味和麥麵。朋友和我都選了甘筍麵, 選上蝦味及原味的沾湯底。店內環境簡單, 開放式廚房可見到師傅在客人面前烹調麵條, 一大煲的豬骨湯, 師傅每搞動一下, 店內的豬骨濃湯味更洋溢...上坐不到三分鐘, 師傅便遞上已
元朗愈來愈多各式各樣的美食, 隨時有間在左近。

食肆多, 人口亦很多...

今日來到了一間位置較偏, 建德街一間日本小店 -- 彩。

好簡單的一個字『彩』, 自家制日本沾麵。

甘筍麵條
原味
店內環境簡單, 開放式廚房可見到師傅在客人面前烹調麵條, 一大煲的豬骨湯, 師傅每搞動一下, 店內的豬骨濃湯味更洋溢...上坐不到三分鐘, 師傅便遞上已煮好的甘筍麵, 一碗香濃的蝦沾及原味沾隨後亦遞到面前。很快速地將食物攝進相機中, 便"我唔客氣喇~"

食用沾麵的方法好簡單, 先將一小撮麵條夾起, 放進湯中沾上香濃的湯汁, 再送進口中...麵條好彈牙, 有咬口, 沒有丁點鹼水味, 掛湯能力不錯。湯底香濃, 比較上杰身。有京蔥絲作陪襯, 口感清新爽口, 叉燒偏肥, 但處理得好好, 入口一點都不會感油膩, 甚覺適中。味玉(蛋)整隻伴上, 味道也不錯,  但略賺過熟, 不夠流心感...但仍有漿口的感覺。由於湯的密度比較上高, 用來沾麵食用還可以, 如要飲用則要師傅加湯稀釋後再飲, 對! 這就是食沾麵的樂趣所在。沾麵食用的過程一定要快, 特別是筷子遜色一族, 因為室溫令麵條很快會變硬, 然後會痴實一團團, 很難夾開, 湯亦會很快涼。切記一字記之曰:快。
沾麵
蝦沾麵
喜歡食沾麵的朋友可以一試, 味道不錯, 也比較正統。喜歡食撈麵的朋友也可以一試, 其實口感差不多。但我還是喜歡湯麵和拉麵多一點, 因為有湯軟濕, 邊食邊飲湯。正所謂各人有各人口味, 試多點無妨~
2015-05-30
20 分鐘 (堂食)
甘筍麵條
沾麵