2023-05-28 63 瀏覽
一間高級又有氣派嘅法國🇫🇷餐廳,位於MegaBox 5樓,餐廳以灰白色為主,有大量白色乾花襯托,最啱鍾意浪漫打卡嘅我。同朋友靜靜地傾計,真係一個唔錯嘅選擇。先講下食物質素,我同朋友叫左個2人set dinner套餐,套餐包括可任選4款頭盤,2款餐湯、2款主食和完美甜品。店員服務很好,人手充足,絕對感受到俾重視嘅款待。頭盤上之前,會有一個好特別嘅前菜,新鮮嘅蕃茄加少少黑醋同橄欖油,再加少少檸檬汁,再點蕃茄食,原來係好好味,呢個食法,我都係第一次嘗試,真係好清新嘅開胃菜。四款頭盤,我哋揀咗風乾牛肉,法式醃製紅菜頭,蜜糖芥末籽香草蝦同輕煎醃製劍魚,每碟都非常精緻。洋蔥湯清甜得嚟又有法式麵包加芝士嘅鹹味,仲有一絲絲嘅洋蔥,味道同口感都非常有層次。鍾意洋蔥嘅朋友值得推介。主菜當然係我至愛嘅菠菜蘑菇烤鱈魚😍鱈魚肉質鮮嫩,香煎得恰到好處,外脆內嫩,另外,菠菜同蘑菇,浸入龍蝦湯,將整個主菜嘅鮮味帶出。好好味呀!!另一款主菜係我朋友至愛嘅牛(温煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁),牛面頰因為温煮原故,所以,咬落去唔會太韌,配上濃郁薯蓉忌廉蓉加牛肉汁,整體好豐富。最後當然係完美甜品🍮作結尾,委内瑞拉

主菜當然係我至愛嘅菠菜蘑菇烤鱈魚😍

整體好豐富。

最後當然係完美甜品🍮作結尾,委内瑞拉特濃朱古力雪糕,香濃嘅黑朱古力,甜而不漏。
2023-05-27
  • 經典法式洋蔥湯