2021-06-28
Maison Eric Kayser 係法國知名麵包糕店品牌,開業超過二十年係世界各地都有分店。鋪頭雖然係以售賣麵包甜品為主,但亦設堂食地方售賣輕食同咖啡。.其實雖然三文治簡簡單單就可以Grip & Go! 但餐廳有落地大玻璃,繁忙午市既人流都不算多,環境舒服適合坐低慢慢歎杯咖啡再上路。.✨推薦餐點✨1️⃣Serrano & Mozzarella Sandwich 💲75⭐️4.5/5我的最愛:最常叫既三文治係呢個Serrano:煙燻火腿、水牛芝士、鹽醃切件蕃茄配火箭菜,麵包就用上意大利軟包。高納之選煙燻火腿 + 鹽醃切件蕃茄配麵包鹹香感重特別開胃,我已經食過好多次暫時都未厭倦。唔好以為三文治唔飽肚,Maison Eric Kayser Sandwich 其實好大份,我懷疑有8吋長,女仔其實半份+一杯咖啡已經會夠。.2️⃣Smoked Salmon & Chia Seeds Sandwich 💲70⭐️3.8/5健康之選三文治配搭有煙三文魚、奶油芝士菠菜、紅蔥頭,麵包用上健康系奇亞籽包。奇亞籽麵包黃黃地色口感都唔差。.3️⃣Croissant 💲20⭐️4/5牛角包係佢地名物之一,堂食會幫你再翻烘熱辣辣
✨推薦餐點✨
⭐️4.5/5
⭐️3.8/5
3️⃣Croissant 💲20
⭐️4/5
牛角包係佢地名物之一,堂食會幫你再翻烘熱辣辣,牛油味濃非常酥軟可口,但份量比一般大,試過有一兩次早餐配咖啡食唔哂。
4️⃣Coleslaw (S) 💲35
⭐️4.5/5
口痕間唔中會叫椰菜沙津食下,雖然明知沙津醬邪惡。但呢個 Coleslaw 配三文治食係一絕。
5️⃣Cappuccino 💲35
⭐️4/5
呢到既咖啡質素幾高幾有誠意,絕對比一般連鎖咖啡店/麵包店出品好。
6️⃣Sourdough 💲2x
3.5/5
唔係太多麵包鋪有酸種麵包買,作為Sourdough控間唔中都會扮健康買番少少番屋企當小食。
不專業食評 nei.foodie