2020-11-14 331 瀏覽
係朋友推介下,去左官塘apm附近,有間叫普羅旺斯既法式餐廳。佢地話係一定要試,食完肯定有新體會。睇過餐廳,我同朋友決定叫法式雙汁油封鴨腿配桂花蜜茸啤梨。香燒美國牛肋條配鮮黑提紅酒汁。我哋兩個都升級至套餐,可以配自選沙律,餐湯 ,冰鎮荔枝蕃茄加飲品。法國人追求生活既浪漫,連飲食都要浪漫,有足夠時間享受用餐首先,我們叫左個法式燒蒙士焗蠔。新鮮美味十足既蠔 ,有燒溶既芝士襯托鮮味,焗完更帶多一重香味。入口豐富既層次,利用鬆軟既麵包做底,使濃郁既蠔味能調和一下。使得刺激食慾之餘,亦不會怕搶去其他菜既風頭。而餐湯係黑松露磨菇帶子湯。一個字形容哂:正!用三種磨菇熬煮而成,完全混然天成,味道無可挑剔。因為菇味吸引之餘,飲落綿綿細滑既口感,配上煎香既帶子,深化味道。有香味,有鮮味,令人停晤到口。冰鎮荔枝蕃茄係必要試,荔枝既甜味,同蕃茄微微酸味特別相襯,相輔相成。食既時候一定要連薄荷葉食。感覺特別爽,清新滋潤既感覺從口中溢出。特別醒胃。到主菜法式油封鴨腿,真係感受到法國人對食既執著。有冰涼清甜既雪梨醬,有濃郁既鴨肝醬。真係凍食熱食雙體驗。油封鴨腿雖然看似油膩,但肉嫩多汁。煎香既鴨腿皮更帶惹味。而桂花蜜茸

1962 瀏覽

法國人追求生活既浪漫,連飲食都要浪漫,有足夠時間享受用餐

而桂花蜜茸啤梨令人避免過濃既口感搶去細緻既味蕾,中和各種味道,調衡各方面的味道,更帶滋潤。

而燒美國牛肋條 ,重點係配上特色醬汁食!
黑提紅酒汁提鮮,刺激味蕾。
而蕃茄內藏驚喜,切開後有另一種醬。係比紅酒汁淡,但帶一種微微甜既感覺。混合不同特色,就好似交響樂甘,令人歡悅。

今晚呢餐,滿意度爆燈。打破我對食既一種新體驗。值得!