2023-10-22
📍尖沙咀 Attic Handmade Pasta同男朋友慶祝,黎左呢間西式手工意粉餐廳🤍。餐廳既裝潢好高貴,好有fine dining既感覺而且樓底好高,感覺好舒服🦭。一嚟到枱面已經準備定牛油,混和埋海鹽,比客人之後點麵包用。店員嘅服務都非常體貼,會等你食完每一道菜,先再慢慢上另外一道。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و3 courses dinner set menu $388/$488• 法式餐多士店員一嚟到已經將烤熱左嘅多士拎過黎,搽上軟滑既牛油同海鹽,正🤍• 是日餐湯 - 南瓜忌廉湯湯混和左絞碎咗嘅南瓜肉,再加上忌廉嘅濃稠,每一啖都好Creamy。• 法式海鮮千層酥盒呢度前菜嘅材料非常豐富,包含咗唔同嘅海鮮,例如帶子、蟹肉同蝦等等,加埋下層嘅酥皮同薯蓉,口感非常有層次。• 香煎法式鵝肝·日式醬油漬糖心蛋黃多士·醋漬青提子·青蘋果蓉呢度係另一道前菜,佢嘅擺盤非常之精緻,鵝肝嘅肥美加上青提子同青蘋果蓉嘅酸味,呢個組合非常之特別。另外佢嘅蛋黃多士感覺都好新奇,食落好香脆。• 法式洋蔥醬手打闊條意粉·48小時慢煮牛小排餐廳主打手工意粉,果然名不虛傳。因為牛小扒係慢煮,所以口感入口即溶,再加上洋蔥醬混和一
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
• 法式餐多士
• 是日餐湯 - 南瓜忌廉湯
• 法式海鮮千層酥盒
• 法式洋蔥醬手打闊條意粉·48小時慢煮牛小排
餐廳主打手工意粉,果然名不虛傳。因為牛小扒係慢煮,所以口感入口即溶,再加上洋蔥醬混和一齊食,令到個味道再上一層樓。
• 慢煮意大利黑松露釀雞胸·雞皮脆皮·牛肝菌沙巴翁
本身以為雞胸會好鞋,點知非常之有驚喜。雞胸中間夾住咗黑松露,而且慢煮到好滑嫩,非常之特別。
• 伯爵茶布甸
伯爵茶布甸味道好香濃,而且因為要慶祝,所以店員都好有心咁特登寫咗啲字係個碟🦭🤍
• 餐飲
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و