2017-10-15
星期一放咗工又約咗我位泰籍朋友去食泰國菜。我朋友由於遲收工,就變相一個人先去到,由地鐵A1出口一出轉右手邊,直行2-3分鐘就到。室內餐廳主要綠色同黑色為主色:綠色係用咗淺綠色,黑同淺綠色成對比。檯係黑色雲石檯,都幾大張檯。櫈就係用滕做梳化,梳化上仲寶藍色坐墊。室外室外有用膠布做窗廉:如果落雨,都唔洗驚:都可以擋雨嘛。 加上佢有冷氣對流,所以唔覺得熱。餐具餐具有筷子、叉同碟。隻碟比平時嘅唔同,頭尾剪去左少少:感覺與眾不同。餐牌餐牌有兩個:一個係有酒嘅餐牌,另外一個食物同非酒精嘅餐牌。食物:泰式蝦醬炒飯泰式蝦醬炒飯除左有炒飯之外,仲有蝦、臘腸、肉鬆:臘腸係泰國臘腸,食落去甜甜地但唔漏。飯軟硬度適中。小食拼盤小食拼盤有魚餅、蝦餅、雞翼、同春卷:魚餅有好香嘅香茅味,入面有豆角:做法都幾正宗!食落去幾淋。厚度都幾厚,目測差唔多有四個五蚊咁厚。蝦餅外層炸到金黃色,入面好軟:點埋泰式辣醬之後甜甜地。泰式炒椰菜苗眼目佢就有辣椒絲、面豉同蒜片。辣唔係好辣,反而食落去好甜,係菜嘅清甜。椰菜苗都好爽口。飲品芒果沙冰外表好靚,用沙冰做成扭紋型。我就慢慢飲啦,飲落去有好甜芒果味,好似食緊成個芒果。甜品:芒果糯米
室內
室外
餐具
餐牌
餐牌有兩個:一個係有酒嘅餐牌,另外一個食物同非酒精嘅餐牌。
食物:
泰式蝦醬炒飯
小食拼盤
泰式炒椰菜苗
飲品
芒果沙冰
甜品:
芒果糯米飯
食嘅糯米飯熱熱地!落左椰奶然後,甜度唔算太甜、糯米煙靭但唔癡牙。
服務態度
侍應嘅服務態度好好。由於我見飲品有好多,咁就問佢有咩好介紹!佢就介紹芒果沙冰。之後,我飲到杯水差唔多飲哂:佢地就主動倒水俾我。另外,我食哂主菜之後再叫甜品,有幫我地換餐具。
完