2023-04-27
香港有唔少嘅泰菜餐廳,間間都話自己係正宗泰國菜,今次介紹呢一間餐廳廚師上上下下都係泰國人,以真真正正嘅泰式風味處理食材!餐廳主打正宗泰式船麵,湯底仲係每日鮮制,簡直咪埋對眼以為自己返返去泰國當地嘅餐廳!😚高水準小食包括有泰式燒豬頸肉同炸蝦餅👅燒豬頸肉好有泰國街頭炭燒風味🔥😍肥瘦厚薄十分滿意😌焦香味出眾,非常香口!炸蝦餅好厚實,滿滿蝦肉嘅感覺🦐皮脆肉滑,六舊蝦餅份量好多又抵食🥹主菜梗係要試下佢哋嘅泰式船麵😛湯汁鮮味濃郁,味道醇厚,每一啖都係泰國風味🥹🥹真係同喺泰國食嘅冇分別!!當日配上嘅係金邊粉,麵條口感非常彈牙!而且掛湯,配搭濃湯一流☺️船麵配菜都有唔少,有炸豬皮、牛肉片同牛丸☺️炸豬皮出色!牛丸味道有驚喜,好重牛味🤩香草肉碎荷包蛋飯我都好推介!整個肉碎飯充滿着強烈嘅鑊氣,好惹味🤩🤩🤩微微嘅辣椒香將整個味道提升!燶邊荷包蛋絕對係靈魂之一,唔經唔覺就會食晒成個飯!超級滿足😙😙佢哋嘅芒果糯米飯都好唔錯☺️糯米微暖又煙靭,芒果都香甜🫶🏻飲品試咗佢哋嘅泰式檸檬茶同青檸梳打,比較推介後者,清爽解渴☺️| 泰式燒豬頸肉 $78| 泰式船湯河 $78| 炸蝦餅 $58| 香草肉碎荷包蛋飯 $78| 芒果糯米
主菜梗係要試下佢哋嘅泰式船麵😛
香草肉碎荷包蛋飯我都好推介!
佢哋嘅芒果糯米飯都好唔錯☺️
| 泰式燒豬頸肉 $78