2024-12-02
🔸泰鑫特色土鍋 $158有冇食過泰國土鍋?土鍋我都係第一次食,食之前我都專登問一問店員泰國嗰邊嘅食法,生雞蛋就係打暈咗之後撈埋啲牛肉雞肉再放落土鍋度,其他材料就係好似我哋平時打邊爐一樣放落去就可以,最近天氣涼涼哋食就啱晒,肉好夠腍好夠嫩,蝦亦都好爽彈,另外仲有啲粉絲、魚蛋、菜等等嘅配料,夠晒一人份量🔸原隻龍蝦金邊粉 $268原隻龍蝦真係唔講得少,成嚿龍蝦肉,仲要蟹鉗都係啖啖肉,好少泰國餐廳會出咁特別嘅款式,另外龍蝦嘅面頭仲有好多金邊粉,金邊粉用咗粿仔條去炒,就更彈性與黏性,撈埋伴碟嘅砂糖、辣椒、花生碎,就更加有泰國風味,另外仲有三大隻蝦,肉質爽彈🔸飛天炒通菜 $88炒菜方面有得揀炒芥蘭、炒通菜、或者炒雜菜,我揀咗炒通菜,仲有得揀唔同嘅辣度,我就揀咗小辣,食落唔會太辣,通菜炒得好香口惹味🔸乾蔥蒜蓉豬肉條 $108份量我覺得唔細份,每條豬肉條嘅size切得啱啱好,有厚度但係又可以一啖食晒,食落去就會有得咬吓,更加有口感,調味方面都做得唔,好香乾蔥蒜蓉味,炸得亦都啱啱好🔸芒果糯米飯 $88糯米飯係用咗紫米,整得得亦都好夠腍,仲係熱熱地添,椰漿嘅稀稠程度適中,芒果好香好甜🔸青檸梳打 $48🔸凍
🔸原隻龍蝦金邊粉 $268
🔸飛天炒通菜 $88