2022-04-12 99 瀏覽
實在太耐無出國喇,好在喺香港容易食到唔同國家嘅菜式,香港人鍾意食泰國菜,因為五味俱全亦都充滿特色,今次就去咗奧海城新開嘅Sawadee Chef試吓。【牛肋條】啱啱燒出嚟,上枱仲見到肉汁滲緊出嚟,咬落去勁juicy,而且肉質軟腍肉味豐富,絕對係靚牛嚟。【松板肉】燒嘅火喉啱啱好,唔會太乾身,蘸少少泰式辣醬酸酸辣辣,刺激味蕾,食完一塊停唔到口~【鹽焗羅非魚】上枱時成條魚係被鹽包住晒,店員先將鹽層敲碎,再剪開牛油紙就見到條魚啦。魚嘅外皮鋪咗啲薑片,加上放入魚身嘅香茅,除咗起到辟腥嘅作用亦令味道更加泰式;想試唔同口味可以蘸泰式青醬,辣辣哋但唔會掩蓋鮮味。【虎蝦炒金邊粉】金邊粉被金黃色嘅網狀蛋包包住,上面係兩隻粉嫩虎蝦,旁邊就有花生碎、辣粉同青檬。擺碟咁有心思,相機當然要食先~虎蝦爽彈鮮美,金邊粉炒得有風味,加少少辣粉同花生碎更惹味更有口感。【芒果糯米飯】泰式甜品必食之選,芒果肉新鮮香甜,糯米飯口感軟糯。食完滿滿幸福感覺,好滿足呀!加埋兩杯冰凍飲品,好chill呀!餐廳嘅泰式裝潢好有高級感,加上落地玻璃採光十足,而咁啱出面有幾棵貎似椰樹嘅棕櫚樹,望出去椰林樹影咁,好似去咗泰國一樣~令人非常愜意。

【鹽焗羅非魚】

【虎蝦炒金邊粉】

加埋兩杯冰凍飲品,好chill呀!