2023-07-09
今日朋友三個人去咗試呢間係長發邨嘅泰國餐廳,一直都知有呢間嘢,不過真係上網睇先知咁出名。三個人總共叫咗六個餸,份量超夠,仲差啲食唔晒。我地叫咗個招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹、蟹肉炒飯、泰式酸辣鳳爪沙律、椰青蜆湯、馬拉盞通菜,最後仲加多左個芒果糯米飯,嘢飲方面叫咗珍多冰同埋椰汁冰。個人嚟講十分推薦通菜同蟹肉炒飯,甜品同嘢飲就唔洗講,如果你係一個鍾意椰子口味嘅人就一定要試吓!同行嘅朋友都好surprise,味道十分香濃!芒果糯米飯嘅糯米口感做得十分之好,不過相對芒果就酸咗少少。但溝埋一齊都唔錯👍🏻菜式味道方面互整體算係偏港式嘅泰國菜,唔會太酸同味道過濃,的確係比較適合香港人嘅口味。性價比都好高,黃咖喱麵包軟殼蟹都係$188,三個人嚟食都算多,可能四個人啱啱好。估唔到香港嘅小型商場都咁高質嘅泰國菜餐廳,會再嚟😄。