2022-06-13 411 瀏覽
旺角站📍泰-夏天最岩食泰國野,今次去左泰Thaiology試試佢🇹🇭泰菜二人套餐($496)呢個二人套餐快、靚、正,最緊要唔洗諗,乜都有😹呢個套餐有:明爐椰汁雞湯、青木瓜沙律、泰式沙嗲串、海南雞(半隻)、泰式炒雜菜、泰式鮮蝦炒金邊粉(加$28),仲有兩杯野飲。湯方面,可以簡冬蔭功海鮮湯(加$12)或者椰汁雞湯🥥。呢排食得辣野多就補一補,飲返個椰汁雞湯。呢個雞湯超香椰子味,好濃郁,仲有雜菇同埋雞件,飲完好滋潤😍青木瓜沙律微辣,蘿蔔絲、青木瓜絲新清爽口,配埋醬汁好開胃。套餐可以係香茅雞翼、泰式沙嗲串或者泰式炸魚餅中三簡一。我就簡左沙嗲串燒,要左牛同雞,燒得香口唔乾身,配埋醬汁好惹味。海南雞無骨頗滑,正常發揮。泰式炒雜菜唔辣,有翠玉瓜、椰菜、椰菜花、青豆等,醬汁香濃,平時少食菜既我都密密夾😹呢個餐可以簡白飯/油飯,或者可以簡鮮蝦炒金邊粉(加$28)。我就梗係食返個金邊粉,比平時食既金邊粉多汁,唔會一舊舊,配埋青檸汁更鮮味😋蝦都幾大隻,有3隻。野飲要左奶茶同檸茶,正常發揮,今次冇特別叫到泰式野飲。蒜蓉包($58)共有4件,呢個比想像中細塊,不過都幾脆身,香濃蒜蓉味,食完個口好鬼臭😂👍🏻蒜蓉炒通
旺角站📍泰
夏天最岩食泰國野,今次去左泰Thaiology試試佢🇹🇭

泰菜二人套餐($496)
呢個二人套餐快、靚、正,最緊要唔洗諗,乜都有😹

呢個套餐有:明爐椰汁雞湯
明爐椰汁雞湯
、青木瓜沙律
青木瓜沙律
、泰式沙嗲串
泰式沙嗲串
、海南雞(半隻)
海南雞(半隻)
、泰式炒雜菜
泰式炒雜菜
、泰式鮮蝦炒金邊粉(加$28)
泰式鮮蝦炒金邊粉
,仲有兩杯野飲。

青木瓜沙律微辣,蘿蔔絲、青木瓜絲新清爽口,配埋醬汁好開胃。

野飲要左奶茶同檸茶,正常發揮,今次冇特別叫到泰式野飲。

蒜蓉包($58)
蒜蓉包

蒜蓉炒通菜($88)
蒜蓉炒通菜

今次一反常態冇叫馬拉盞通菜,蒜蓉炒清清地。

環境方面,餐廳新裝修,以深綠免同木色為主調,整體環境較暗,幾有格調。枱面夠闊,叫多d野食都夠擺。
2022-06-06
明爐椰汁雞湯