2017-12-05
自從喺泰國番黎之後,一直都好掛住泰國既街邊粉麵檔,細細碗真係要食番三、四碗先夠飽!不過香港好似冇乜哩d泰式粉麵檔。直至遇到哩間,所以急不及待走黎試!過左奧運站條天橋就見到喇原來!個門面都幾大,有隻唔知係咪泰妹既公仔所以都幾突出😂入去搵到位坐底,睇好食乜就可以出去點菜喇!自助調品架泰式生蝦…一碟有四隻,肉質都幾彈牙嫁,我鐘意咩都唔加食原味,蝦味都算鮮甜。牛肉船金邊粉…哩個係朋友叫,眼見牛肉得兩三塊,粉亦唔太多。不過朋友話牛肉都唔錯,唔會好韌。我試左啖金邊粉都幾有咬口。湯底都夠味。脆肉船河…脆肉好似平時食既燒腩仔咁,不過就比較薄身d。但神奇既係脆肉浸過湯之後,面層豬皮都保持到脆口感!(話說我都嗝左五分鐘先食) 半肥瘦既脆肉食落唔油膩,價錢$15得兩塊其實都合理既,但兩都真的不夠喉,如果可以加錢我會叫多幾塊。不過講到唔夠喉,我覺得黎哩度必叫既一定係河粉!同平時既好唔同,哩度既河粉真係泰國街邊食既果d黎嫁!寬身超軟滑!質感有少少煙韌,真係好鐘意哩個口感!食佢可以食四碗都唔誇張呀。海南雞飯…去到泰國一定要叫海南雞飯😂 哩度既雞最大既分別係熱既,雞肉都幾嫩滑,唔會太咸,仲有我最雞既雞翼!底下既飯都
入去搵到位坐底,睇好食乜就可以出去點菜喇!
自助調品架
海南雞飯…去到泰國一定要叫海南雞飯😂 哩度既雞最大既分別係熱既,雞肉都幾嫩滑,唔會太咸,仲有我最雞既雞翼!底下既飯都唔錯,夠味之餘又唔油膩,如果飯身可以乾番少少就更好喇!
黄金炸蝦餅…哩個正!兩大塊蝦餅切開左一半,食既時候就更方便喇。蝦餅新鮮炸起保證熱辣辣,咬落彈牙有蝦味,重點係唔油膩!蘸埋甜酸醬更加係冇得彈!
芒果糯米飯…甜品當然唔少得佢,芒果香甜,糯米飯如果冇咁淋就好喇!