2017-07-25 3952 瀏覽
上黎呢區工廈搵食已非新鮮事, 但就係首次食泰菜啦! 店內面積唔算大, 簡約裝飾無傳統泰菜店既金黃裝飾, 反而有D似去左西餐廳! 各枱上都已經放置留座牌, 好彩我都訂左枱姐, 唔係就要等位啦!!侍應送上水及餐牌, 食物選擇有沙律類, 小食類, 湯類及主菜類仲有各式飲品, 想飲咩冰呢度就無啦, 泰式飲品選擇有泰式咖啡/奶茶及紅茶系列肚餓啦, 點左菜就等食, 呢客鳯爪沙律 ($58), 材料豐富包括爽口鳯爪, 食落有D辣味而且夠入味, 配以爽口多汁沙律菜, 紅蘿蔔絲, 惹味紫洋葱, 撈埋酸辣汁, 開胃又醒神, 確係幾泰式風味!小食有呢客脆脆鷄翼 ($56), 一客6隻肥美鷄翼, 炸得金黃色賣相吸引, 面頭灑上香口芝粒加添香味, 鷄翼味道香中帶甜味, 應該係搽左蜜糖, 皮脆肉嫩, 熱辣辣好好味!主菜類叫了黃咖喱牛腩 ($88)另加白飯($10), 黃咖喱既辣度屬於入門初級, 咖喱汁香中帶少辣, 用黎撈飯就正配; 而個牛腩切得大細適中, 煮得好入味, 口感腍滑, 輕輕咀嚼幾下就可吞下, 仲有薯仔及洋葱作配菜!飯粉麵類選擇有幾款, 見到有Pad Thai喎, 一於試下呢碟鮮蝦炒金邊粉 ($8

鳯爪沙律

脆脆鷄翼

黃咖喱牛腩

飯粉麵類選擇有幾款, 見到有Pad Thai喎, 一於試下呢碟鮮蝦炒金邊粉 ($88), 伴碟有花生碎及青檸, 賣相幾吸引! 呢碟以蝦, 豆腐干粒, 椰菜, 蛋絲炒製而成既金邊粉, 將花生碎撈均及唧少少青檸汁調下味就食得! 蝦食落口感偏硬少少; 金邊粉炒得唔夠乾身, 食起上黎有少少漿口感覺, 雖然味道帶酸甜但都未能成功提高清晒成碟既能力!

鮮蝦炒金邊粉

呢度仲有甜品供應, 價錢亦只係每款$38, 但因為太飽啦, 留待下次先啦!

食物份量相當對眼, 價錢亦合理, 坐得都幾舒服, 適合二人世界或同三五知己上黎開餐!
鳯爪沙律
脆脆鷄翼