2020-02-24
今日約咗個夠朋友飲嘢傾計,朋友介紹呢度有間潮泰菜,一嚟到我就知道點解,黑色作為主色嘅餐廳,場內嘅燈飾設計令到室內好有格調,全間餐廳好大,劃分咗幾個區域,都有唔同背景令到你好似去咗幾間餐廳咁。喺門口見到嘅下午茶餐牌就好配合Cafe呢個名,入到黎見到個酒吧,加上chill out嘅音樂,同埋happy hour 既餐牌,就以為自己去咗酒吧,再睇埋main Menu,冇錯呢度的確係一間食泰國菜嘅餐廳。由於都唔係太肚餓,所以都係叫咗啲嘢飲同埋小食黎傾吓計,而家去happy hour時間,叫咗兩杯走,每杯都係$50,揀左Moscato 同Cab sav,甜氣泡酒仍是我的最愛,唔係點飲酒既朋友都可以當果汁飲下,反之友人的cab sav 酸度較高,放下慢慢飲就不錯。小食揀左風味炸薯條配蒜香醬$38,松露油炒雜菌$88 同煎香煎牛柳粒配香蒜汁$138。三款小食都同平時西餐廳食到嘅好唔一樣,帶着濃濃嘅泰式風情,尤其是響醬汁使用方面,同預期嘅變得好唔一樣,薯條嘅蒜香醬好惹味好好味,而松露炒雜菌就完全冇平時食意粉或者小食嘅黑松露味,而原隻焗蒜頭做得好出色,食完都唔會口臭。另外一讚嘅,係伴牛柳粒嘅香蒜汁,加埋
三款小食都同平時西餐廳食到嘅好唔一樣,帶着濃濃嘅泰式風情,尤其是響醬汁使用方面,同預期嘅變得好唔一樣,薯條嘅蒜香醬好惹味好好味,而松露炒雜菌就完全冇平時食意粉或者小食嘅黑松露味,而原隻焗蒜頭做得好出色,食完都唔會口臭。另外一讚嘅,係伴牛柳粒嘅香蒜汁,加埋墊底嘅青瓜,有泰式沙律嘅感覺。
今次試咗泰式風情同酒吧感覺,下次要試埋屬於cafe地帶嘅甜品先。