2019-03-03
豬小姐今晚尼「金鶴拉麵」嘅目標相當明確 就係尼食尼排hit爆嘅招牌主打 白雞湯拉麵知道時間一晏就會大排長龍 豬小姐醒啦 五點九左右就到達現場 成功入座和諧燈光配合木系裝潢 令環境更充滿和式風情 感覺舒適服和諧牆上掛畫壯觀吸睛 以鶴為主題嘅掛畫更有整幅牆咁巨型 成功吸引食客嘅目光豬先生豬小姐被安排入座到bar枱位置 可以望住廚師煮食 加上望實可愛金色招財貓仔 坐到個好位先上小食 芥辣八爪魚芥辣味極重 八爪魚爽脆有咬口 又夠凍日本明太子雞翼新鮮煎出而非炸 唔會太油膩雞翼漲卜卜 餡內充滿微辛嘅明太子 餡料嘅不吝嗇令雞翼更加飽滿 啖啖肉傳說中招牌嘅雞白湯拉麵 奶白色嘅白雞湯相當濃稠 質地較杰身帶黏雞湯係用赤雞淆製六小時而成 濃郁香甜 係真雞湯尼 忍唔住飲哂個湯底 飲完都唔會好口乾拉麵雖然無得選擇軟硬度 但質感彈牙偏硬 合哂我心意喎叉燒肥瘦適中 值得一讚嘅係雞肉 口感嫩滑 一啲都唔嚡口 好hea但真心講句 好有雞味炸牛蒡為裝飾 一定要即食呀 否則浸耐左味道會變苦好高汁嘅拉麵呀 oiishi辛味拉麵嘅湯底呈橙紅色 有一層薄薄嘅油面辣嘅感覺唔係死辣 而係慢慢滲岀 由舌頭再到喉嚨 幾過癮程度屬於小辣
和諧燈光配合木系裝潢 令環境更充滿和式風情 感覺舒適服和諧
先上小食 芥辣八爪魚芥辣味極重 八爪魚爽脆有咬口 又夠凍
日本明太子雞翼新鮮煎出而非炸 唔會太油膩
拉麵雖然無得選擇軟硬度 但質感彈牙偏硬 合哂我心意喎
炸牛蒡為裝飾 一定要即食呀 否則浸耐左味道會變苦
好高汁嘅拉麵呀 oiishi
辛味拉麵嘅湯底呈橙紅色 有一層薄薄嘅油面
辣嘅感覺唔係死辣 而係慢慢滲岀 由舌頭再到喉嚨 幾過癮
程度屬於小辣 感覺有啲似小辣版嘅辛辣麵 唔食得辣但又鐘意辣味嘅您可以一試
浸辣左嘅溏心蛋同蘆筍 更惹味醒胃
離開時間為下午六時四十分 店外已見長長嘅人龍
如果大家想一嚐但又怕等得耐 建議下午時間尼 有午市限定 優惠價加配小食
白雞湯拉麵真係一試再試 試完再試都仲得 豬小姐回味中