2023-06-18
之前住近九龍灣嗰邊就有notice到喺MegaBox入面有間裝修好少女心又都幾igable嘅法國餐廳,而見佢dinner set黎講兩個人都係$698,感覺幾抵,所以就叫左個~Executive Dinner for Two $698Starter鴨肝慕絲呢個其實幾似鵝肝,都無乜酥味嘅,同埋質感creamy,食落去入口即溶~風乾牛肉係一個比較重味同較鹹嘅starter~ 食物個味道,其實有啲似Parma ham,不過就乾身少少金文畢芝士伴無花果汁芝士味都幾濃,而無花果汁個味道其實有少少似黑醋,都幾特別~蜜糖芥末籽香草蝦蝦嘅肉質彈牙,應該係四樣野食相對冇咁重味嘅一個starter~覺得呢個識落係幾Fresh~((但我唔知點解食落好似有啲檸檬味咁🙈Soup法式洋蔥湯呢個法式洋蔥湯真係要讚一讚~ 啲洋蔥炒到好軟稔好香~所以成個湯都勁有味🥰其次佢個蒜茸包係同芝士一齊焗,係芝士蒜茸包😍🧀浸埋落啲湯度都真係幾好食😚Main course油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬鴨髀都幾大隻,佢個味道其實有少少似用滷水汁浸過咁,都係算比較重味~ 但香橙醬增俾左個清新嘅感覺佢~然而我都幾鍾意佢個薯角配菜,首先佢都
Executive Dinner for Two $698
Starter
鴨肝慕絲
風乾牛肉
金文畢芝士伴無花果汁
芝士味都幾濃,而無花果汁個味道其實有少少似黑醋,都幾特別~
蜜糖芥末籽香草蝦
Soup
法式洋蔥湯
Main course
油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
鴨髀都幾大隻,佢個味道其實有少少似用滷水汁浸過咁,都係算比較重味~ 但香橙醬增俾左個清新嘅感覺佢~然而我都幾鍾意佢個薯角配菜,首先佢都係焗薯,唔係炸~佢側面有一啲似裝飾用嘅蛋黃加芝士醬,我覺得同佢嗰個薯角一齊食,都幾match
法式卡酥萊伴沙律
第一次食呢樣野😳好似係比較傳統嘅家鄉菜式~都係屬於比較濃味嘅dish~佢係由五花肉、豬肉腸、白腰豆同埋蘑菇煮成~ 有啲surprise嘅係佢個五花肉食落個質感係比出面更加厚身同埋結實,有少少似豬扒但又冇豬扒咁硬~所有材料都浸到好入味
Dessert
委內瑞拉特濃朱古力蛋糕
呢個蛋糕超級好食🥰 佢個朱古力係超香濃,但又一啲都唔甜~真係好鍾意佢個dark chocolate mousse! 係超級醇厚嘅朱古力味~然後下面嘅蛋糕就係有一啲朱古力脆脆同埋曲奇組成~ 呢個真心係全晚MVP🥳
$698二人餐真係真心性價比高~ 仲要有咁多野食~