之前都聽過朋友提過呢度既晚餐「性價比」十足,所以是晚襯慶足生日的機會去試下。由於Openrice個page附設online訂枱,所以過程十分方便一分鐘就搞掂,完全無難度!餐廳位於灣仔既樓上舖,由地鐵站行過去約十分鐘左右,location方面可謂無得輸!一出電梯,好似去左歐洲既餐廳咁,非常有特式。雖然裝修唔算好新淨,但睇得出老闆喺佈置上落足工夫,用戶外木做主題既屏風同埋小擺設就好似去到北歐過聖誕節咁,個mood超級浪漫!是晚叫左$380一位既五道菜menu。要留意呢度係完全唔收cockage fee既,所以最啱鍾意飲私家酒既朋友!Escargot de Bourgogne︰田螺size方面好似細左少少,味道同我喺法國巴黎食既味道亦都唔係太一樣。雖然唔多正宗,不過整體質素黎講都算中上。Quiche of le blanc︰Quiche 冇乜太大驚喜,整體中規中距,下次可以試其他appetizer!Tea cup of daily soup︰南瓜湯南瓜味十足,用茶杯裝住去飲別有一番風味,感覺十分特別!Fruit sorbet for refreshment︰Rasberry 同埋芒果味sor

Escargot de Bourgogne
Quiche of le blanc
Tea cup of daily soup
Fruit sorbet for refreshment︰Rasberry 同埋芒果味sorbet非常清新開胃,絕對係main course之前既尚佳點綴,清潔口腔洗走之前食物既餘韻去迎接主菜!
Fruit sorbet for refreshment
Confit de canard with chestnut veloute︰油鴨煮法十分正宗,能夠做到個皮爽脆之餘裏面亦能鎖住肉汁,唔會「乾爭爭」咁,抵讚,配埋酸酸味味既配菜一齊食非常開胃醒神!
Berkshire rack of pork in Normandy-style served with green beans︰豬扒取材非常好,絕對唔係平時經常食到既中下價貨,非常大手筆,所以只係簡簡單煎熟,「Less is more」咁再配上黑胡椒同埋芥辣已經可以食得出肉既鮮味!
Berkshire rack of pork in Normandy-style served with green beans
Apple crumble with cinnamon ice-cream︰Apple crumble既蘋果煮到腍腍地之餘又唔會一pat野,暖暖地、甜甜地既口感一流,配埋cinnamon雪糕一啖熱一啖凍既感覺超正!
Creme brulee︰一般大路野,絕對係above average,只可惜當晚驚喜實在太多,所以喺強敵之下感覺相對無咁突出!
Creme brulee
生日送的surprise,非常有心思!
總括黎講,呢度雖然只係商業大廈既樓上舖,講景觀當然相對輸蝕,但係Le Blanc既食物質素、內部環境以至服務態度都非常好。可能因為係平日既關係人唔算太多,加上枱與枱之間用布隔開私穩度十足,所以就算講秘密大聲少少都唔驚俾人聽到!睇得出呢度真係用左好多心機去佈置環境同埋安排擺設,戶外木同埋北歐風格令你好似去左歐洲咁「浪漫滿屋」,唔駛講大時大節必定俾人book爆晒都似!
2015-10-15
慶祝紀念
生日
Escargot de Bourgogne
Quiche of le blanc
Tea cup of daily soup
Fruit sorbet for refreshment
Creme brulee
生日送的surprise,非常有心思!
  • Confit de canard
  • Berkshire rack of pork in Normandy-style