2024-10-29
朋友食過好食介紹我,Ciclo 係一間酒吧餐廳,佈置非常時尚,流行音樂不停播,好有氣氛。Happy Hour 指定酒精飲品 $58,不過唔包括雞尾酒,開心唔計較,我們飲兩杯靚靚 cocktail:Sake Sour $128Sake, Lemon Juice, Pineapple Syrup, Egg White我最鍾意日本清酒,無需考慮見有 Sake 成份即刻點,清酒加檸檬汁菠蘿甜醬及蛋白,非常漂亮,清甜可口,冇揀錯。Salt Babe $128Tangerine Peel Infused Gin, Pickled Lime, Honey, Pear Liqueur朋友叫杯鹽bb,個名真得意,佢最鍾意橙味,有啲鹽在杯邊,鹹鹹甜甜都幾得意,係好飲嘅。Tuna Tartare $138Koon Yick Wah Chilli Sauce, Jalapeño, Avocado Rice & Nori Crisp見到個樣都已經覺得好特別,有牛油果醬,又有吞拿魚,仲有炸魚皮及蝦片。加咗港式冠益華辣椒油,特別令人醒神。以牛油果平衡吞拿魚的味道,好滑,超美味,我嘅同伴有個中國胃,非常喜歡。Hokk
Sake Sour $128
Salt Babe $128
Tuna Tartare $138
加咗港式冠益華辣椒油,特別令人醒神。
Hokkaido Scallop Ceviche $168
Kiwi Dill Pickle Salsa, Jalapeño, Ikura
酸酸辣辣,汁很好味,北海道扇貝配三文魚子點會唔好味,非常新鮮,配辣椒辣辣地都幾醒神。
Crispy Short Rib $268
Beef Short Rib, Hawthorn Jud, Gremolata, Burnt Butter Mash
淋汁慢煮,做到脆皮,以為全熟其實仲係生生地,做得好。
Drunken Crab Pasta $258
Snow Crab, Shao Xing Wine, Chicken Butter, Ink Pasta
有紹興酒,煎雞皮配蟹肉蒜片,中西合璧,成件事很香口,味道非常好。
真係超出預期超美味,值得推薦及帶朋友再嚟。