2018-11-11 232 瀏覽
今日都算係老公既大日子, 今日新車落地呀! 所以我地就去搵個靚地方食個DINNER, 去完澳洲番黎又唔想食西餐, 所以我地今晚決定去食中餐. 睇完OPENRICE 既推薦, 我地就BOOK左8:30 食DINNER. 一落到去就已經俾佢既裝潢同埋醉人既夜景吸引住, 真係好正呀! 只係食景都抵番晒, 靚到不得了! 唔夠1分鐘已經安排左我地坐在INDOOR 既WINDOW SIDE TABLE. 一邊望住個景, 一邊叫野食再嘆住紅酒...OMG!! 呢D 咁既生活邊度搵呀. 睇左一陣佢既MAIN MENU再加埋廚師推薦我地已經叫好晒.先黎既當然係我最愛既黑毛豬叉燒啦, 價錢反映一切, 雖然呢個係我食過黎講都叫TOP 5 貴, 不過真係好值回票價. 好有HEART有一塊熱既雲石板暖住D 叉燒上枱, 叉燒係勁重豬肉香, 上面既一層蜜汁食落層次好分明, 鬆軟又夠林. 真係不能錯過之一, 唔食真係會好後悔!!! 呢個係牛肚菌生焗三黃雞... 寫係要60分鐘製作. 不過店員好好咁都係30分鐘左右就已經上左. 食落重雞味同埋有一陣重重既松露味明明係冇松露不過唔知點解會有呢隻味, 好香! 隻雞一D 都唔
呢個係牛肚菌生焗三黃雞... 寫係要60分鐘製作. 不過店員好好咁都係30分鐘左右就已經上左. 食落重雞味同埋有一陣重重既松露味明明係冇松露不過唔知點解會有呢隻味, 好香! 隻雞一D 都唔肥,肉質好鮮嫩! 雞皮食落都係脆卜卜既. 我地都研究左好耐點樣先可以做到肉質舛嫩而皮又脆嫁呢? 連舊雞骨都有係好重既香味...果然係廚師推薦.
呢個係老公必食至愛脆皮金磚豆腐. 呢個脆皮金磚真係睇落平平不過食落有乾坤! 豆腐未至於好似豆腐花咁流出黎, 豆腐都係固體不過個個軟滑程度係基本上唔洗點用力都已經係溶入口中. 重重既豆味食得出呢件唔係普通豆腐. 睇番MENU 原來係日本豆腐黎嫁.
呢個都係另一個廚師推薦, 呢個就真心係抵食. 我都冇諗過會有咁多件黑鱈魚. 因為自己買鱈魚番去整都唔平, 出去食就更貴. 估唔到呢個價錢食到呢個質素同埋咁多年既魚. 超值!!!! 而且個肉質好滑食落又唔腥, 野味高質之選.
呢個魚湯海斑脆米泡飯, 奶白既魚湯同埋啖啖無骨既斑塊再有粒粒既脆米食落多重口感. 真係好味到停唔到. 味道剛剛好又唔會腥仲有小小既胡椒味絕對係提升左成個湯既鮮味.
呢個既soup base 同個魚湯係好類似. 個露筍好有HEART咁TRIM到最嫩個PART 先放入竹笙中間. 個人實在太鐘意食竹笙所以呢個菜色我大愛. 清清地完全唔會肥,食落去感覺好輕. 好FRESH.好值得一讚既係呢間餐廳既SERVICE, 餐廳中有好多枱都係慶祝緊生日. 當食客要求店員幫忙影相時,佢地就會出動私家既打燈神器幫客人打燈再影. 呢個SERVICE 真係好貼心呀!!!!
樣樣食物都咁高質仲有醉人美景, 對於FINE DINING 黎講呢個價都唔算貴. 真係不枉一試呀!
2018-10-28
  • 黑毛豬叉燒