餐廳: 南海一號
資訊:

2024-10-26 2623 瀏覽
今個月都嚟左呢間餐廳食左兩次晚餐,第一次散叫,第二次就預訂左生日套餐每位$580,除左因為餐廳可以望到海景之外,室內環境都好舒服,再加上職員都好熱情同埋服務好貼心,淨係幫手影相都非常專業,當然唔少得食物嘅質素都高水準,所以先會二訪。 冰鎮鮑魚 - 每人一客,已經切條,方便食用,最怕鮑魚會太韌,但佢完全係爽口,配上佢嘅蒜辣汁更加好食。陳皮話梅萵筍 - 呢個筍嘅感覺都爽口,但個味道個人認為一般。川芎天麻燉魚皇 - 個湯係幾濃郁,睇得出好足料嘅感覺。避風塘肉蟹 - 成碟蟹好少肉,不過炒得好香。金榜醬煮大蝦 - 醬汁有少少似喇沙辣辣地,完全係成晚最印象深刻嘅味道,再配以小饅頭食估唔到係咁出色,而大蝦亦都鮮味十足。片皮鴨<兩食> - 皮脆而且唔會太油膩,要留意10個人以上先會有兩隻鴨,另外一食係鴨崧生菜盞,鴨崧加左冬菇材料落去炒,好野味。龍蝦湯泡貴妃飯 - 個龍蝦湯好香濃,作為主食,完全係驚豔,神來之筆係再加左啲脆脆落泡飯到,食落成件事嘅感覺再昇華左。香芒布甸 - 個人認為冇得加煉奶嘅布甸係失色左啲。最後職員再加送左壽桃包比我地慶祝生日。 值得一提如果早食飯,仲可以欣賞到日落時份

冰鎮鮑魚

陳皮話梅萵筍

川芎天麻燉魚皇 - 個湯係幾濃郁,睇得出好足料嘅感覺。

川芎天麻燉魚皇

避風塘肉蟹 - 成碟蟹好少肉,不過炒得好香。
避風塘肉蟹

金榜醬煮大蝦

片皮鴨

鴨崧生菜盞

龍蝦湯泡貴妃飯

香芒布甸 - 個人認為冇得加煉奶嘅布甸係失色左啲。
最後職員再加送左壽桃包比我地慶祝生日。

值得一提如果早食飯,仲可以欣賞到日落時份嘅天色。

冰鎮鮑魚
金榜醬煮大蝦