2024-10-28
呢個「夏の海膽奢華體驗」套餐售價$1980一位,提供咗幾款以海膽為主題嘅精緻菜式,雖然價錢唔平但係非常值得,但對於想試下各種高級海鮮嘅人嚟講,都算係一個不錯嘅選擇。套餐嘅設計都幾均衡,由頭盤到主菜再到壽司,每樣都照顧到。讓我感到驚奇的是這道和牛海膽熱狗。和牛會輕輕烤過,食落口軟滑多汁,外層微脆,內裡軟綿。呢個結合咗陸地同海洋嘅風味,口感豐富。比較高級嘅一道就係日本生蠔配魚子醬。新鮮嘅生蠔食落口會有種清甜嘅味道,質地滑溜。魚子醬則會帶嚟一種獨特嘅鹹香,同時又有啲彈牙嘅口感。兩者搭配喺一齊既有生蠔嘅鮮美,又有魚子醬嘅香濃。呢道愛知縣白象拔蚌同北海道粒貝配沖繩水雲里的象拔蚌同粒貝質地Q彈,有嚼勁,食落口非常清爽。水雲帶有淡淡嘅海藻香氣。最印象深刻嘅係海膽配煮鮑魚壽司。海膽滑溜香濃,鮑魚則帶有少少嚼勁。兩者配搭喺壽司飯上面,味道平衡得幾好。壽司飯本身帶有少少醋味,可以中和返海膽同鮑魚嘅濃郁。廚師話魚湯用咗純天然無添加任何食材,淨係用魚骨、魚頭同薑嚟煲。每日用細火慢燉四至五個鐘,等魚骨之間嘅骨膠原完全滲透落湯度。難怪可以飲到咁鮮甜嘅魚湯。岩手縣石垣貝壽司嘅肉質幼嫩,帶有淡淡嘅甜味。配上醋飯,令味
廚師話魚湯用咗純天然無添加任何食材,淨係用魚骨、魚頭同薑嚟煲。每日用細火慢燉四至五個鐘,等魚骨之間嘅骨膠原完全滲透落湯度。難怪可以飲到咁鮮甜嘅魚湯。岩手縣石垣貝壽司嘅肉質幼嫩,帶有淡淡嘅甜味。配上醋飯,令味道更加平衡,甜甜酸酸嘅味道。