2015-12-19
約朋友食飯,大家都想試海鮮塔,於是上網搵,見到呢間,就訂位嚟食。原來佢唔係韓國餐廳,而係海鮮餐廳,海鮮一律清蒸(塔)或做刺身,仲有少量係打邊爐嘅。佢嘅賣點,就當然喺海鮮嘅質素,包括新鮮度。店員好落力介紹海鮮,會叫我地出魚缸到睇。我覺得睇住實物咁order係幾好嘅~最後點左10寸瀨尿蝦、細扇貝、澳洲海中蝦、大尾魷魚、水晶蟹,同埋八爪魚同北寄貝刺身;海鮮塔最底鍋湯,就點左韓式豆腐湯。逐樣講⋯⋯由於店入面好光猛,刺身都擺得好靚,令平時唔中意相機食先嘅我都影左少量相。八爪魚刺身係OK嘅,切得好大片,不過仲未融晒雪,扣少少分。今次係第一次食活北寄貝刺身(平時食紅白色嘅係熟架),出乎意料地好食!灰色位置chewy有鮮味,白色位置好甜,好似入口溶化咁,極度推介!跟住就到主角:海鮮塔。上枱嘅時候係好興奮嘅,每款海鮮一層,隻蟹太大隻分左兩層,所以我地都有成六層!XD 第一層係魷魚,我覺得普普通通啦⋯⋯同埋朋友堅持呢隻一定唔係大尾魷。但睇價錢($48),是但啦。澳洲海中蝦,好多隻,老老實實,都係普普通通啦,係新鮮彈牙嘅但好似平時都食到。扇貝就正喇,真原隻(半殼)扇貝,鮮甜。我記得,食完係有幸福感嘅。10寸
10寸瀨尿蝦都係堅料,我地3個人share,我食尾,嘩,肉上面一層膏,肉甜膏鮮,我連D軟腳仔都食埋XD
但問題嚟喇。你見我篇食評,形容詞嚟嚟去去都係「甜」同「鮮」,正正就係呢餐最大嘅問題:樣樣都差唔多味,食到呢到已經滯左!但係仲有$688嘅水晶蟹啊!!!!!佢喺最底一層!!!我地一人夾左舊,食,最後都係投降,實在唔想喺冇晒胃口嘅狀態下硬哽左佢,只好打包。其實我地有問過店員有冇醬料可以點,但佢地話想大家食到海鮮本身嘅味道,所以係冇醬料嘅,除左點刺身嘅豉油。咁我都佩服佢地呢點嘅!應該要對自家食材好有信心先會咁做。不過個客觀結果就係食到某個份量之後就食唔落T_T
煲湯嚟講,係幾正嘅。韓式豆腐湯,有泡菜、芽菜、金菇、豆腐等,辣辣地,似喺韓國飲到嘅大醬湯,係好味嘅~配飯一流。但係可能因為個湯本身濃味,飲唔到特別嘅「每層海鮮蒸出嚟嘅精華滴晒落去」嘅味道。
補充返隻好貴嘅蟹嘅下落:第二晚晚餐,拆晒D肉出嚟蒸返熱食。一路拆都一路忍唔住食,因為真係好鮮甜(又嚟!)。但係,即使喺好肚餓嘅情況下,我都係食唔晒隻蟹⋯⋯食到臨尾都係覺滯。原因係⋯⋯隻蟹真係好似怪獸咁大隻!而且每一分每一寸都係肉!如果要試,真係揾多D人去食先至好叫。(我諗至少5個,因為蟹身一開四,仲有肉腳同2隻巨大蟹鉗。)
我建議去食的話,一定要記住少食多滋味,寧願叫少D海鮮,普通嘢就唔好叫(例如魷魚同蝦;八爪魚刺身都普通~),最後個湯可以配飯,好似食韓式湯鍋咁,同埋打邊爐,好處係味道會比較多樣,冇咁單一,應該會更加enjoyable。水晶蟹我覺得⋯⋯⋯⋯⋯⋯可以唔叫。不過食海鮮塔,打開見到隻蟹係幾開心嘅~其實可以一路食,唔夠先追加添啊(當然預D時間啦~)
最後一點,就係咁多層,食得有D壓力,因為一路會驚下面D海鮮蒸到老左!我地D蝦就真係老喇。唔知可以點改善。
題外話/補充資料:
服務幾好,訂位之後店員會whatsapp地圖、點行等等指示俾你,我搭地鐵喺堅尼地城落,跟住指引行好快就到~同埋店員好cheerful,好有活力。
用東亞卡,有D海鮮有平,同埋送一支韓國米酒,詳情打去問店員啦~