2023-08-20
今日同老公都放假,訓到自然醒,老公提議到鯉魚門行吓,又可以食埋海鮮😍😍😍我當然舉腳贊成啦!我哋今次去咗龍門海鮮酒家,樓下有檔「一樂也」海鮮,揀好海鮮就入去洒家等食就得㗎啦!油焗奄仔蟹🦀️這是侍應姐姐介紹的煑法,跟鹽焗是不一樣的!油焗更香口,更能帶出蟹的鮮甜美,但一點也不會覺得油膩!海鮮檔哥哥幫我揀咗隻蟹又大又爆曬糕,非常滿意!連一向不太愛吃蟹的老公(他喜歡吃但嫌麻煩)也讚不絕口,又多肉又鮮又香!炸蠔🦪炸漿好薄、好香又脆, 鮮蠔肥美又juicy,非常好味清蒸海斑海斑肉質非常嫰滑,配上芫荽蔥花,人間美食!而且火候剛剛好,如此高品質的控制,在家裏很難做到!椒絲腐乳通菜腐乳配通菜,炒得翠翠綠綠,又係冇得輸,正呀!甜酸咕嚕肉酸酸甜甜,菠蘿青椒,啖啖肉,懶人最愛!酒家冷氣非常充足,每張枱有一定的距離,坐得非常舒服!侍應姐姐會建議每種海鮮的造法,又勤加茶,非常細心,讚!今天同老公來,未能品嚐其他海鮮的鮮味,下次會和多些朋友再來幫襯!😋😋😋
油焗奄仔蟹🦀️
炸蠔🦪
炸漿好薄、好香又脆, 鮮蠔肥美又juicy,非常好味
清蒸海斑
椒絲腐乳通菜
腐乳配通菜,炒得翠翠綠綠,又係冇得輸,正呀!
甜酸咕嚕肉
酸酸甜甜,菠蘿青椒,啖啖肉,懶人最愛!