2021-05-20
作為邊爐愛好者,雖然開始熱,但都阻唔到我內心嘅邊爐癮。手切肥牛唔使講一定係有咁大要咁大,賣相都好對板,油脂分布好靚,肉味濃。韭菜餃同水餃都有驚喜。 首先唔係雪到硬晒,無論內餡同皮都感覺到係今日新鮮自家製,足料好味,打邊爐食都唔會覺得晒quota。蝦滑真材實料,仲有啖啖蝦肉。 有機會想試埋其他滑同手打丸,感覺隨便叫都會好食咁。桂花蚌同珊瑚蚌非常新鮮彈牙,平時去酒樓嘅小菜得幾塊都百幾蚊,呢度食極都有,好抵食。蔬菜類叫咗雞髀菇、娃娃菜同蘿蔔片,30有找嘅價位居然超大兜,兩個人食真係唔好貪心叫咁多款菜,一兩碟就夠晒。尤其推薦呢度嘅招牌沙嗲湯底,絕對唔係普通幾十蚊求其溝啲鹹鹹地嘅水就算數,而係真材實料濃郁惹味嘅沙嗲。 就咁一個湯底已經搞掂晒、夾所有嘢食,食過返尋味。