2023-11-24 78 瀏覽
今日去咗觀塘星海同朋友食飯,依家係食大閘蟹旺季,個個都話食大閘蟹,我今日又去食下先。先叫兩隻紫蘇蒸大閘蟹,超級熱,果然係即蒸即上枱,啲蟹膏又香又鮮甜,食完一隻真係想食第二隻😂另外揀了個套餐清蒸珍珠龍躉仔加蒜蓉粉絲蒸元貝皇四隻$298,清蒸龍躉仔肉質鮮嫩,清蒸更可以保持食材的原味,成日聽到人話龍躉特別好食,今日真係食到好好食嘅龍躉😋 蒜蓉粉絲蒸元貝皇,最好即刻食,因為好快就會凍,雖然冇叫飯,不過食粉絲都飽。蟹粉小籠包,外皮好薄,內裡有濃郁的蟹味。蒜蓉粉絲蒸蘇格蘭蟶子,搭配蒜蓉和粉絲蒸製的蟶子鮮甜,肉質彈牙,每一口都帶來了滿滿的海鮮風味。蝦籽海參鮮菌煲,鮮嫩的海參帶來豐富的口感,鮮菌配上蝦籽帶來濃郁的香味,個汁最好送飯,最後仲有糖水送添😊朋友出年結婚想搵酒樓擺酒,呢度有個長形嘅大堂同舞台,其實都好適合婚禮。