2016-05-23
去左尖沙咀呢間高級食店食晚餐,食嘅係海鮮蒸氣火鍋,入到去,裝修已經好別緻,好有中式餐館味道,旁邊仲有大魚缸,見到各種新鮮嘅海產。嗌左花竹蝦,好大條,好鮮甜,肉質彈牙,正!仲有點少得我愛嘅大蠔,成隻手掌再大,清得好乾淨,蠔味夠,諗起都流口水丫!海鮮仲有蟹,真係食得夠豪,一人一隻蟹,雖然吾算大隻,但勝在多膏,差吾多成隻都膏蟹嚟,正丫!除左海鮮,我地仲嗌左肉,有靚靚牛,切得厚薄適中,牛嘅脂肪分佈平圴,入口即溶又食得出好香牛味,好食好食!仲食左冬蟲草蒸雞,雞有少少切得太碎,不過肉質都好香,店員話係新鮮雞嚟嫁。另外仲嗌左丸丫,菜丫,蒸包丫咁,但最後食嘅粥先係精華,因為食到最後,係鍋底嘅粥都變左金黃色,好香又好棉。正到呢,好想再去食。餐廳服務好,用料又真係好新鮮,雖然價錢有少少貴,但一食就知值得,會再嚟食同推介俾朋友。
嗌左花竹蝦,好大條,好鮮甜,肉質彈牙,正!