今晚十六人飯局. 食家朋友 “強記” 推介 “圖龍閣”. 老老實實, 由於時間緊迫, 搵到個市中心地方有房有枱已經Ok, 冇乜期望.🥢 講下餐廳環境, 我諗起一個字 “風韻猶存”, 裝修明顯經過歲月催殘, 都仲睇到原裝典雅嘅中式格調. 大廳以4-8人圓枱為主, 用餐當日部份位置以屏風隔開. 我哋訂咗包房, 兩張8人圓枱. “強記” 預早搵餐廳寫好菜單, 十一道菜.🥣 金銀菜燉新鮮豬肺湯. 即係菜乾湯, 夠火喉, 水準之上. 豬肺超讚!🐚 XO醬蟶子皇. 爽口, 豉椒味OK, 好似食唔到XO醬味.🦐 手打炸蝦丸. 彈牙, 保留到蝦味.🤗 百花馬友蝦膠肉餅. 應該係鎮店菜式之一. 肉餅冇乜肥肉, 但可能因為落咗蝦膠, 唔會鞋口. 馬友鹹香味道吸引. 因為呢個肉餅, 叫咗碗白飯, 一流!🐂 韭菜花蝦乾爆牛肩肉. 我隔離個飯友大叫咗一聲 “牛肉好好食呀”.🐚 蒜蓉粉絲蒸北海道扇貝. 扇貝啱啱好熟, 蒜蓉味道唔錯. 讚!🦀 籠仔糯米蒸蟹飯. 賣相加分. 蟹肉同糯米飯其實各自各精彩, 蟹肉正常, 糯米飯唔會太黏身, 味道不俗.🐟 清蒸海魚. 正常.🐓 黃金蒜香雞. 食到呢度我已經好飽, 好食嘅.🍀

金銀菜燉新鮮豬肺湯

XO醬蟶子皇

🦐 手打炸蝦丸. 彈牙, 保留到蝦味.
手打炸蝦丸

百花馬友蝦膠肉餅

韭菜花蝦乾爆牛肩肉

蒜蓉粉絲蒸北海道扇貝

籠仔糯米蒸蟹飯

🐟 清蒸海魚. 正常.
清蒸海魚

🐓 黃金蒜香雞. 食到呢度我已經好飽, 好食嘅.
黃金蒜香雞

🍀 上湯浸莧菜. 菜嫩, 入晒上湯味. 最後呢條菜睇到餐廳嘅誠意.
上湯浸莧菜

🍝 豉油王炒麵油. 有鑊氣, 好食!
豉油王炒麵

🍬 最後送咗南瓜西米露糖水. 多謝.

🤗 總結: 服務殷勤, 員工有禮, 係裝修少少舊. 海鮮食材OK喎, 大廚烹調出色. 論食物, 以酒樓中菜嚟講, 表現十分滿意. 整體性價比吸引.
金銀菜燉新鮮豬肺湯
XO醬蟶子皇