2017-01-23 868 瀏覽
第一次食新祥發已是5年前的時候,那時我對這店的大鱔配黃鱔煲仔飯印象最為深刻,只可以用超好味來形容黃鱔並非任何一間賣煲仔飯都有得食,而且以價錢這麼便宜來說,(記憶中好似是$55定唔知$60左右),香港真是不多。因此,我留待倒數那晚,食回久違的味道可能我過份期望這個煲仔飯,那晚我對它極為失望首先,自隔離的煲仔店關閉後,而家得回這一間,可說是觀塘自此一間專賣煲仔飯咁,勁多人去食,雖然我倆不是等很久,但樓面沒有人有空跟你落單,同檯的一名女子明明比我們更早來到和落完單,但我地的煲仔飯到了,她的蠔仔粥都未到,追了三次單才有同樣地,由於多人去食,煲仔飯剛熟就上檯,其煲仔飯既精髓-飯焦是沒有的,飯是剛熟,唔係一粒粒加上我今次就係叫黃鱔飯,無味,有點腥,兩個字,難食!

可能我過份期望這個煲仔飯,那晚我對它極為失望

加上我今次就係叫黃鱔飯,無味,有點腥,兩個字,難食!

黃鱔煲仔飯