因為上星期食完一間似蒸飯既所謂煲仔飯專門店,有的唔甘心所以想再食多次煲仔飯。今次我地唔需要再周圍搵邊度有專門店啦,原來係觀塘已經有間出色的小店。其實煲仔飯除左食材之外就係個飯香,飯焦。好味既煲仔飯除左餸菜既味道就係個飯可以令人手口不停。一入門口已經聞到煲仔飯香(跟之前果間簡直2個世界)呢間煲仔飯煮法正宗,睇住的蒸氣不斷噴出黎個煲仲自我滾緊,真係好吸睛,落完豉油再等幾分鐘就可以開蓋食。餸旁邊仲有幾條菜心咬下夠晒誠意。飯焦塊塊又大又脆,食完呢個煲仔飯真係好滿足!

,食完呢個煲仔飯真係好滿足!
油鴨肶煲
北菇田雞煲加臘腸
勁脆口飯焦
2025-01-01
油鴨肶煲
北菇田雞煲加臘腸
勁脆口飯焦
2023-09-01 542 瀏覽
今日開學日 撞正打8號波懶得煮飯就試下落去食飯睇下風景年中無休新祥發最岩今日打風都只係加2蚊真係好有良心打風下好多都有供應照樣黎個快餐加奶茶奶茶一樣都係有茶葉少少苦澀味道茶膽唔會太過濃去搶左個味加淡奶嘅香滑 比例岩就好味係香港都係中上質素雞脾雖然冰鮮貨但經過適度醃製 夠味遮住 而且仲可以保有肉味炸得唔錯都有汁唔會柴身腩肉正常質量 比較普通無咩評價滑蛋蝦仁炒河蝦仁雖然只係冰鮮貨但足夠提供唔同口感同彈牙就得配個芡汁混得唔錯 蛋夠滑 撈埋河粉食整體滿意
今日開學日 撞正打8號波

配個芡汁混得唔錯 蛋夠滑
撈埋河粉食整體滿意
  • 奶茶
2023-08-31 279 瀏覽
中午$42常餐(凍飲+$2),沙嗲牛肉麵跟奄列,餐包同奄列普通,奄列有少少流心,沙嗲牛肉就有明顯酸味,牛肉份量又係少,湯就偏甜味,整體份量偏少,凍奶茶就正常,上餐辣度都快,唔會再幫襯,整體分數偏低!!!
2023-08-31
午餐
2023-03-27 438 瀏覽
平時食呢間野正正常常,光顧左好多次,估唔到今晚食完個快餐蒸大善,唸主坐多陣,個超短髮阿姐跑過來問食完味,有無欠咩未上,我話上齊架啦,轉頭突然問都未問,拎走半碗未飲曬既湯,阻止巨之後,又安排兩個客涉入半邊卡位度,擰轉頭望一望出面大把靚位,隔左一陣,對面上齊兩個煲仔飯,阿姐又揍過來唔知做麥九野,都係埋頭閃人,個阿姐竟然同兩個客講唸住叫我去其他位坐,痴左線咩,吃完個晚餐吃得咁唔舒服都有,呢餐$80唔值了
2022-11-12 535 瀏覽
觀塘區冇乜煲仔飯食,行過呢間入去試吓,咁岩仲有街景卡位坐、幾好。要雞飯加條臘腸,加咗半條,$14,但係點解冇晒北菇?火候都唔錯,啱啱好,但係啲食材就比較弱。蠔仔粥個粥底都係可以,加咗啲豬肉碎增加口感幾好,冇乜味精,但係蠔仔冇乜味。上次喺深水埗茶餐廳食,貴$20一鍋,啲蠔仔靚好多,可能呢條街嗰啲小店做唔起呢個價錢~

2021-12-31 626 瀏覽
入到去坐低一陣,一陣煙味湧過嚟,不過既然都坐低咗,諗住快手食飽就走,但廚房入面d人應該係煙駁煙,不停有煙味。望下牆上餐牌,見常餐有沙嗲叉燒揀,所以就叫咗呢個餐。嚟到之後o咗嘴,佢竟然係一半叉燒一半沙嗲牛,我因為濕疹所以盡量戒牛肉,但我通常都唔會退,費事嘥嘢之餘,又怕畀人加料,可惜牛肉好韌。跟住我發覺點解餐包奄列仲未到,問咗其中一個伙記,佢問我咩餐,我話叉燒通之後佢就走開咗。再等咗陣問幫我落單個人,佢話紅腸餐冇跟架喎,我話吓我係叉燒通,你個餐牌寫有架,跟住佢話得得得,我畀你。大佬我唔係r你個包,係你個餐有跟,咁我唔使跟餐牌嗌你發辦得啦。食果陣唔多人,都可以亂咁嚟,都唔知有冇心做。

午餐D
2021-12-27
2021-08-17 564 瀏覽
有次路過海這間小店,入去食,我叫了個早餐,加咗個菠蘿油,睇一睇張單,居然都係$40,真係抵到爛,講真,食物真係一般,但係有驚喜,我加了少少辣椒油,個頭即刻叮一聲,估唔到個辣椒油咁勁,佢嘅辣度,足足辣過德昌魚蛋粉啲辣椒油,一倍有多,佢仲有牛腩粉麵,下次我一定要去試,這間小店在舊區,環境和服務態度,都係一般般,勝在平靚正!
2021-07-09 419 瀏覽
晚上十點多去買左一份牛雜河同蝦仁蛋炒飯,返到屋企十分鍾時間果湯水全部倒瀉😡河粉變撈河,飯成了湯飯,包外買竟然袋內唔墊紙皮,湯蓋也未蓋好,重點河粉又碎,牛雜變味😡😡😡極唔愉快的一次消費!以後決不再幫襯!
2021-05-15 376 瀏覽
這個份量的中式牛柳當中只有三塊牛肉 十多條洋蔥當天我們只想買一個小菜作為加料以87元的價格你送一個白飯也沒有用呀實在太少了作為老街坊經常推薦朋友來吃煲仔飯結果開了外賣盒進入眼廉只有這點份量那我不如去旁邊的其他餐廳燒味店買80元叉燒或是買80元餃子了我真的很後悔介紹那麼多客人來吃曾經店已經不再聽說頂了手給其他人可能真的了不捨得給客人吃那你捨得給誰吃呢更多的是失望不開心在這裡住了這樣多年也沒怎發過食評這就第一篇吧
這個份量的中式牛柳

在這裡住了這樣多年
也沒怎發過食評
這就第一篇吧

外賣自取
打個電話想睇下網上個外賣confirm左未個女人一聽,話冇接個電話,我都講係網上想確認下我地冇收過電話網上我地真係冇收過電話佢Cut我線係老豆老母冇教過禮貌定係自少冇做過聽電話落order工作?
打個電話想睇下網上個外賣confirm左未
個女人一聽,話冇接個電話,我都講係網上
想確認下
我地冇收過電話
網上
我地真係冇收過電話
佢Cut我線
係老豆老母冇教過禮貌
定係自少冇做過聽電話落order工作?
2019-07-28 809 瀏覽
呢間茶記係觀塘開左很耐喇~今日做完運動就順手叫外賣返歸食平時會叫開炒河粉但今日見到午餐有豬扒炒意粉就叫左黎試下意粉份量都多既 配埋芽菜都幾好食醬汁唔太咸 豬扒腍得黎有咬口唔錯既午餐$49蚊連飲品
呢間茶記係觀塘開左很耐喇~
今日做完運動就順手叫外賣返歸食

2019-07-20
午餐
豬扒炒意
2019-05-18 570 瀏覽
今日早左起身 想搵個早餐食下至從中學之後 都好少搵到好食嘅茶餐依間 價錢35蚊有火腿煎蛋 沙嗲牛通 加奶茶整體都唔錯個火腿蛋好油 少d 油就會更好 煎蛋做到半生熟個沙嗲牛肉通 我叫左走湯 (可能係我重口味)不過我都建議大家咁食個沙嗲牛肉夠味嘅 不過可以再濃d 落多d 沙茶醬就解決到 希望店家可以改善下 奶茶 好飲 茶底幾好 奶都夠厚夠滑服務 都幾好 一坐低就有人黎比水姐姐們都有禮貌35蚊雖然唔算特別平不過水準之作 得閒大家就支持下小店!!
今日早左起身 想搵個早餐食下

服務 都幾好
一坐低就有人黎比水
姐姐們都有禮貌

35蚊雖然唔算特別平
不過水準之作 得閒大家就支持下小店!!
2019-01-02 614 瀏覽
在2018年12月31日晚難得地可以早收工,立即搵老公食埋宵夜趕去apm齊齊感受氣氛一齊倒數其實呢間啲野食一向都偏貴價,但勝在24小時方便觀塘市民,選擇總類又多記住只要晚上12點前黎仲有煲仔飯和煲仔粥...常餐冇記錯都要12點前雙拼:牛腩+魚皮餃河 凍奶茶 $48 每次黎都要order牛腩 夠灑入味又夠淋 牛肉味也比較重 份量多 件數多達6-8件左右魚皮餃得兩粒雖然係小家左少少,但勝在夠大粒 奶茶茶味濃郁 必order的飲品味道賣相衞生服務抵食推介
雙拼:牛腩+魚皮餃河 凍奶茶 $48

魚皮餃得兩粒雖然係小家左少少,但勝在夠大粒
奶茶茶味濃郁 必order的飲品

魚皮餃牛腩河

賣相

衞生

推介

2018-12-31
$50 (宵夜)
魚皮餃牛腩河
2018-12-04 1148 瀏覽
呢日放工去左醫院探家人, 去完之後就行落觀塘搵野食~行到落和樂邨口, 我已決定左食咩了!我要食煲仔飯!因為多年前我喺呢度食過一間煲仔飯, 我印象中係超好食的!但佢叫咩名都唔記得了。而家, 佢都仍然喺度!佢係 :新祥發粉麵茶餐廳!係呀, 佢其實只係一間好普通嘅茶記, 一般茶記有嘅野佢都有, 咩常餐快餐小菜佢都有~但呢度仲有煲仔飯食!!!佢D煲仔飯仲有唔少款式可以揀~我地叫左2個: 香芋章魚雞粒飯($70),豉汁大鱔飯($90),仲加左$7加左個例湯。例湯 ($7)係蓮藕豬骨湯~ 大大碗,味道可以, $7抵飲!等左一陣, 煲仔飯來了~好搞笑, 我有留意埋隔離枱,佢D砂煲最少有3種, 一係好似呢種有手柄~一隻係兩耳, 一隻係咩都冇的係喇, 其實都唔知留意來做乜, HAHA總之佢係砂鍋煲仔飯啦~香芋章魚雞粒飯($70)豉汁大鱔飯($90)香芋章魚雞粒飯($70)餸料舖滿成煲飯面, 上面仲要有幾條芥蘭~芋頭好粉, 好林, 雞粒超好食!!!!唔似出面嗰D有雪藏味唔好食,我唔知點形容呢度D雞粒,總之醃得好好食!又漓又啖啖肉!成煲飯冇骨, 啖啖肉,令人一口接一口, 食唔停口!豉汁大鱔飯($90)等我拎
呢日放工去左醫院探家人,
去完之後就行落觀塘搵野食~
行到落和樂邨口, 我已決定左食咩了!
我要食煲仔飯!

因為多年前我喺呢度食過一間煲仔飯,
我印象中係超好食的!

但佢叫咩名都唔記得了。
而家, 佢都仍然喺度!
佢係 :新祥發粉麵茶餐廳!

係呀, 佢其實只係一間好普通嘅茶記,
一般茶記有嘅野佢都有,
咩常餐快餐小菜佢都有~
但呢度仲有煲仔飯食!!!
佢D煲仔飯仲有唔少款式可以揀~
我地叫左2個: 香芋章魚雞粒飯($70),
豉汁大鱔飯($90),
仲加左$7加左個例湯。
例湯

例湯 ($7)

係蓮藕豬骨湯~ 大大碗,
味道可以, $7抵飲!

等左一陣, 煲仔飯來了~
好搞笑, 我有留意埋隔離枱,
佢D砂煲最少有3種,
一係好似呢種有手柄~
一隻係兩耳, 一隻係咩都冇的

係喇, 其實都唔知留意來做乜, HAHA
總之佢係砂鍋煲仔飯啦~

香芋章魚雞粒飯($70)
豉汁大鱔飯($90)
香芋章魚雞粒飯

香芋章魚雞粒飯($70)

餸料舖滿成煲飯面,
上面仲要有幾條芥蘭~
芋頭好粉, 好林,
 雞粒超好食!!!!
唔似出面嗰D有雪藏味唔好食,
我唔知點形容呢度D雞粒,
總之醃得好好食!
又漓又啖啖肉!
成煲飯冇骨, 啖啖肉,
令人一口接一口, 食唔停口!

豉汁大鱔飯($90)
豉汁大鱔飯

等我拎走左D菜再影相, HAHA,
鱔都有好多, 都舖滿飯面的!
鱔一D都唔腥, 豉汁D味入晒去,
伕質又肥美, 最勁嘅係唔知點解佢冇乜骨~
(平時我自己屋企多骨好多, 中間舊骨大好多)
又係好好食!

呢度D飯, 真係冇得輸,
呢間絕對係我食過最好食最出色的煲仔飯!
(唔係之一!)
飯唔會濕同林,
剛剛好~ 飯焦有, 仲要係金黃色的!
全部都係! 少少燶左黑左都冇!
我食過其他好食嘅, 都點都有d燶,
但呢度真係一d都冇!
超級出色!!!!

煲仔飯都係店員在店外即叫即整的!

總括, 呢間係我食過最好食好出色的煲仔飯店!
不論係餸定飯, 呢度都超出色!
雖然我多年冇食, 但印象都記住佢好好食係有原因的~
而家, 我再來品嘗了,印象深刻!
食過呢間, 你會明白點解我覺得廟街嗰d係劣食。
食過呢間, 什麼炭火煲仔飯都冇得比了。
因為出色, 不在於煮的途徑,
煲飯先最重要呀!
以後我想食煲仔飯, 我都會想來呢度了
2018-11-28
香芋章魚雞粒飯
豉汁大鱔飯
2018-11-04 501 瀏覽
經過觀塘,是旦想搵個晏食。就入新祥發食個飯,見佢平時夜晚門口啲煲仔飯都好似幾好味,叫個類似嘅蒸飯應該唔差太遠。梅菜蒸肉餅,一上枱,至少夠熱先。個肉餅好好食,肥瘦啱啱好份量啱啱好夠食曬一碟飯,唔會得幾啖要就住食。有埋凍飲都係四十,都叫抵食

梅菜蒸肉餅,一上枱,至少夠熱先。個肉餅好好食,肥瘦啱啱好

份量啱啱好夠食曬一碟飯,唔會得幾啖要就住食。
有埋凍飲都係四十,都叫抵食
2018-11-03