深水埗近年開cafe嘅速度可以比得上快餐店!一條大南街被譽為「文青街」,咖啡店、獨立書店、手作品店、懷舊服飾鋪頭等文藝店周圍都係,形成咗一種另類文化,吸引唔少年輕朋友去幫襯打卡!小妹正係其中一人,因為住得比較近,所以經常留流連 openground,一黎比佢嘅勁簡工業風和水泥裝潢吸引,成個空間只有淺灰白色,同埋一啲綠色植物,好乎合自己心目中鐘意嘅室內設計;二黎有時佢會搞啲文藝展覽,多數關於設計,都幾特別,可以支持下;三黎佢會販賣一啲好精緻嘅咖啡用具同埋設計書、雜誌等等,真係用心去推廣設計文化,呢種認真態度好難得!佢最大一個賣點就係歡迎學生、自由工作者去享用佢地空間,買一杯咖啡或者小食就可以坐低慢慢用電腦做野,有晒叉電位,又可以自己斟水,成個環境好適合一個人專注做野,所以我都黎咗好多次,每次都好有效率,適合想尋找舒適工作枱嘅你!成個環境好隨意自然,自己搵咗位後就點餐,咖啡師整好會大嗌你杯野食,再自己出去拎。我試過幾款咖啡都好中意,唯獨有一樣野希望佢地改善,就係熱飲唔好用薄身嘅玻璃杯,因為野飲要自己拎,有時好熱。☕ hot black $30 ☕ hot white $38咖啡整體都好飲,

☕ hot black $30
black

☕ hot white $38
white

咖啡整體都好飲,齋啡豆味突出,奶啡有層次,幾滑身!
🍵 hot tea latte $38
tea latte

🍰 豆腐芝麻芝士蛋糕 $45
豆腐芝麻芝士蛋糕

呢款「雲石」蛋糕賣相已經不得了,將豆腐同芝麻mix得好smooth,個低係oreo再芝麻粒餅底,係seasonal的,想再食就要等下!🤤
piccolo
2022-02-11