2023-02-13 554 瀏覽
😢 早前得知openground要「畢業」喇,先發現之前多次過嚟飲咖啡都冇乜影過相做記錄。依次趁有時間,過嚟坐低好好飲杯咖啡☕️、食件蛋糕🍰兼再次認真望望間cafe……[ 亂闖試飲試食 ]🍰 Caramel Kiwi Cake 😋😋😋😋依款係佢哋嘅Cake of the day,平時小編甚少會叫有水果口味嘅食品,今次決定試一試!😉 蛋糕內嘅奇異果🥝有常見嘅綠色同金黃色兩款,一啲都唔酸,反而幾甜!仲有一少塊糖漬橙皮喺cream嘅面頭,蛋糕整體食落好綿,充滿果甜味!☺️☕️ Americano 😋😋😋😋由於天氣好潮濕,所以揀咗熱黑啡。咖啡豆偏向fruity,但唔會酸,飲落順喉,醒神!😎下午茶 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 依次小編喺佢哋12點開門左右到,第一次坐喺餐枱正中,可以環顧成間cafe嘅模樣。飲完食完,見開始多人,去咗上咗二樓睇畢業展。大家仲想幫襯嘅,就趁2月26日前去啦!🙂 PS 唔知日後仲有冇機會再見,多謝你哋咁多年嚟為大家帶嚟好啡良品,提供咁大嘅文藝空間畀大眾!珍重!🙏🏻

[ 亂闖試飲試食 ]
🍰 Caramel Kiwi Cake 😋😋😋😋

☕️ Americano 😋😋😋😋

下午茶 💵💵 約港幣$90/人

2023-02-12
2022-12-12 515 瀏覽
位於深水埗的一間cafe, 深水埗現在有非常多的cafe店,但爲何被他吸引呢?-裝潢簡單,以工業風為主題,以黑白灰三個顔色爲主,再配上一些綠植,雖簡單樸素,但帶有一點小心思。-如果你對藝術有興趣,這裏有時候會舉辦文藝展覽,大家可以支持一下。-店員態度十分好,當時不知道選什麽coffee,他推薦了一款橙子味的coffee,第一次嘗試到這個,還滿特別的。

深水埗近年開cafe嘅速度可以比得上快餐店!一條大南街被譽為「文青街」,咖啡店、獨立書店、手作品店、懷舊服飾鋪頭等文藝店周圍都係,形成咗一種另類文化,吸引唔少年輕朋友去幫襯打卡!小妹正係其中一人,因為住得比較近,所以經常留流連 openground,一黎比佢嘅勁簡工業風和水泥裝潢吸引,成個空間只有淺灰白色,同埋一啲綠色植物,好乎合自己心目中鐘意嘅室內設計;二黎有時佢會搞啲文藝展覽,多數關於設計,都幾特別,可以支持下;三黎佢會販賣一啲好精緻嘅咖啡用具同埋設計書、雜誌等等,真係用心去推廣設計文化,呢種認真態度好難得!佢最大一個賣點就係歡迎學生、自由工作者去享用佢地空間,買一杯咖啡或者小食就可以坐低慢慢用電腦做野,有晒叉電位,又可以自己斟水,成個環境好適合一個人專注做野,所以我都黎咗好多次,每次都好有效率,適合想尋找舒適工作枱嘅你!成個環境好隨意自然,自己搵咗位後就點餐,咖啡師整好會大嗌你杯野食,再自己出去拎。我試過幾款咖啡都好中意,唯獨有一樣野希望佢地改善,就係熱飲唔好用薄身嘅玻璃杯,因為野飲要自己拎,有時好熱。☕ hot black $30 ☕ hot white $38咖啡整體都好飲,

☕ hot black $30
black

☕ hot white $38
white

咖啡整體都好飲,齋啡豆味突出,奶啡有層次,幾滑身!
🍵 hot tea latte $38
tea latte

🍰 豆腐芝麻芝士蛋糕 $45
豆腐芝麻芝士蛋糕

呢款「雲石」蛋糕賣相已經不得了,將豆腐同芝麻mix得好smooth,個低係oreo再芝麻粒餅底,係seasonal的,想再食就要等下!🤤
piccolo
2022-02-11
black
white
豆腐芝麻芝士蛋糕
2022-10-05 426 瀏覽
深水埗近年開左好多cafe☕️🍰我諗呢間都算係第一batch同屹立得最耐嘅其中一間📍𝐨𝐩𝐞𝐧𝐠𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝我諗好多人都去過呢間💛💛💛因為佢舖位喺大南街最開頭同埋佢店面真係算好多位👍🏼今次我地去到就一人食左一個牛角包同飲左一杯咖啡✅𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙬💰$60✅𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩💰$26咁牛角包我地一個食芝麻一個食原味🥐呢間cafe特別之處係不定時會搞下展覽咁就啱哂一班蒲cafe嘅文青啦😙
深水埗近年開左好多cafe☕️🍰

咁牛角包我地一個食芝麻一個食原味🥐

呢間cafe特別之處係不定時會搞下展覽
咁就啱哂一班蒲cafe嘅文青啦😙

2022-08-12 626 瀏覽
我工作係WFH既關係幾年前都耐唔耐會帶埋電腦去 @openground_hk 度做野環境非常合適之餘 啡好飲 cake好食⸜(*ˊᗜˋ*)⸝仲要而家好少cafe會提供wifi又咁歡迎客人坐係度咁耐了有日突然屋企wifi壞左諗都唔洗諗就去左openground過半個下晝佢地既dirty我覺得係飲過既數一數二出色⸜ ෆ ⸝‍分層做得好好 又唔會真係分左兩層咁一次過飲到啡同奶 熱同凍既感覺另外而家既甜品係由 @19messhk 負責今日叫左芝麻戚風蛋糕試芝麻cream好香一路食仲食到粒粒芝麻口感戚風既蛋糕部分就唔知係咪放左段時間既關係偏乾左啲 一定要連埋cream食好彩cream既份量都多( ˙꒳​˙ )
我工作係WFH既關係

芝麻cream好香
一路食仲食到粒粒芝麻口感
戚風既蛋糕部分就唔知係咪放左段時間既關係
偏乾左啲 一定要連埋cream食
好彩cream既份量都多( ˙꒳​˙ )
  • Dirty
2022-07-31 421 瀏覽
Lemon Black係此店最受人推薦,一試後,的確係好好飲。牛角酥亦屬正常發揮。但服務水準極需要改善,店員的待客態度極之差,呼喝客人收拾餐具,客人一時錯手下倒了一只义,店員毫不客氣吩咐客人要從垃圾桶內摷回。極不專業。

2022-05-22 515 瀏覽
Nice space friendly staff 👍🏻☕️Unfortunately perhaps the coffee was stale / water temperature not quite right or under extracted, the piccolo was so sour. Don’t mistaken fruity with sour, it’s definitely not the same. But I see lots of people working here. It’s like a chill co-working space. Hopefully they do something on the coffee though.
Nice space friendly staff 👍🏻

以前住深水埗可以成日買嚟飲搬咗入元朗之後耐唔耐都會返嚟不過而家深水埗真係實在太多人🥹以前嚟到呢間coffee shop人少少 靜靜地可以做吓嘢睇吓書但係而家都人來人往啦~~不過佢哋嘅咖啡依然好好飲!!所以有時出開九龍都會過嚟飲番杯Dirty 當懷念一下😂因為真係去過好多間coffee shop都搵唔到一杯沖得好飲過openground 🫢如果有大家都介紹一下哈哈~Coffee shop有時仲會有唔同嘅展覽活動舉行詳情可以睇佢哋社交平台應該會可以多啲資料
以前住深水埗可以成日買嚟飲
搬咗入元朗之後耐唔耐都會返嚟
不過而家深水埗真係實在太多人🥹
以前嚟到呢間coffee shop人少少 靜靜地
可以做吓嘢睇吓書
但係而家都人來人往啦~~
不過佢哋嘅咖啡依然好好飲!!
所以有時出開九龍都會過嚟飲番杯Dirty 當懷念一下😂
如果有大家都介紹一下哈哈~
Coffee shop有時仲會有唔同嘅展覽活動舉行
詳情可以睇佢哋社交平台應該會可以多啲資料

2K
2022-03-21 627 瀏覽
飲咖啡 , 不停的飲咖啡 , 去 💛 黃店飲咖啡 , 就係我哋兩公婆的生活態度 , 反正三個女都已係成年 , 且各有事業 , 我哋兩老就要多啲去享受 ~當日 , 我們就到了這家位於 深水埗-大南街 的 "openground" 嘆啡 , hea 一 hea ~Black Flora : 我認為是這家 coffee shop 的招牌飲料 (個人意見) , 就是 Expresso + Jasmine Tea, 杯啡的面頭有豐厚的一層泡 , 飲落口嘅時候加添一種獨特的口感 , 味道來說 , 咖啡和 jasmine tea 的味道都很 balance, 既濃郁芳香又充滿花香味 , 有種深厚又脫俗的味道 , 有料到 ~Lemon Black : 又是另一特別的咖啡飲料 , 就是 Expresso + 檸檬梳打 , 味道非常有夏日氣息 , 一個字-爽 ~本篇完 ~

本篇完 ~
入邊嘅環境同埋咖啡都幾好! 蛋糕質素有待提升~ 自己最鍾意呢間因為而家比較少咖啡店可以坐多個兩個鐘☺️ 成日想早啲去, 不過營業時間係12點😭希望可以提前一兩個鐘開門, 相信會吸引更多人去
  • Dirty
  • 芝麻豆腐芝士蛋糕
2021-12-31 555 瀏覽
#tea #深水埗 #深水埗cafe 據聞深水埗大南街好多cafe,竟然一直都未去過!初次嘗試就揀咗有啲名氣而且有展覽區域嘅Opengroundʕ •ᴥ•ʔCake of the day- sesame tofu cheesecake 🍰當天平日3點幾去到已經幾乎滿座,好多客人都嚟摸咗門釘(´・_・`)即使我地有位坐,都已經得返一款cake了!Oolong cascara 🍹嚟到發現條街冇想像中咁多cafe,冇石塘咀街市後面嘅寶德街咁密集,可能需要慢慢再探索一下先搵到(。・ω・。)ノChocolate ☕️#大南街 #coffee #咖啡 #咖啡店 #coffeeshop #cafe #cake #sesame #蛋糕 #下午茶 #hkcafe #hongkong #香港 #hkfoodie #foodiehk #hkrestaurant #hkcoffeeshop
#tea #深水埗 #深水埗cafe

sesame  tofu  cheesecake

chocolate  and  oolong  cascara

Oolong cascara 🍹

Chocolate ☕️

sesame  tofu  cheesecake
見到好多人推薦呢間cafe,尤其覺得cold brew個樽好好睇,今日終於入黎工作了一個下午。1點半來到,人不算多,一樓約50%full,叫了cold brew tea 和croissant,之後先留意到原來有個croissant set,不過set應該只可點$4X或以下的飲品,為了嘗試cold brew,這次還是得分開點。價錢來說,是中高價位,但買個環境同wifi其實都值得。croissant好有層次感,而cold brew我就真係要加落冰度稀啲飲,不過如果你喜歡濃茶味,擺凍啲就咁飲可能就較適合,4點開始多人,有些客人會選擇去二樓坐,不過如果要工作,一樓啲檯始終方便啲。
又一解鎖哈哈哈哈🥳,來到剛剛好還有位置坐的openground,簡約風加上有不同的展覽,不時還會有新的產品供購入~這家算是元祖級在深水埗咖啡之地的早早入場者哈哈,不過人流還是很多,好彩剛好有位,可見咖啡跟食物質素真的是很高!這次還遇上了 Double Matcha Cheesecake,超濃密的一層cream,再加上中間Sponge層和餅底💚超好吃濃濃的抹茶味回甘好棒🤩,🧒🏽👦🏻例牌的Flat White and Ice Latte 好好喝平衡很好~
Coffee
Coffee
2021-06-25 1188 瀏覽
今日同事經過深水埗做嘢,天氣炎熱想搵間Cafe坐低飲番杯coffee, 見到呢間門門有啲似展覽館,入到去竟然似自修室嘅Cafe,決定一試。今日好彩,唔使等位入到去即刻有位坐,佢嘅menu 都好有特色,似展覽館嘅指示牌。我點咗佢最Basic嘅 Hot White, 即係Hot Latte $38,飲落奶味感重,咖啡香淡易入口。同事就點咗Dirty, 原來係有多層奶同咖啡組成的,職員表示Dirty不需攪勻可以即刻飲,飲落香滑亦沒有苦澀味,好有特色。由於每張枱都好寬敞闊落,所以好多文青係度用電腦做緊自己嘢,有如自修室般,做功課一流。

2021-06-25
𓂁 𝒪𝓅𝑒𝓃𝑔𝓇𝑜𝓊𝓃𝒹 𓂁𓋯週末的深水埗 即使開到滿街珈啡店都還是沒有飽和的跡象阿 .___.每一間都大爆滿!剛好那天 openground 晚了營業一開門我就經過 就立馬進去了 : D坐到想要坐的窗邊高檯 ❤️𓋪 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘌𝘨𝘨𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘙𝘰𝘭𝘭𝘤𝘢𝘬𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦用蛋白做的蛋(白)卷味道沒有普通蛋卷那麼重的蛋味就只靠裡面的草莓 Cream 作味覺擔當所以整體味道偏淡 但拍照很吸晴💖咖啡也是中規中矩啦這邊不時會有展覽展出打造了一個展覽 + 咖啡店的複合空間最近深水埗有好幾間咖啡店都是這樣的形式阿 .__.但那天的安排有點混亂點餐後客人太多 真的會聽不到出餐區的呼喚純粹上去看展覽的人們又一直進出外面排隊等用餐的客人就會一直探頭應該是想看有沒有被插隊 (因為排隊沒籌號嘛我坐在窗邊看到外面一直探頭看進來怪不好意思的 XD
𓂁 𝒪𝓅𝑒𝓃𝑔𝓇𝑜𝓊𝓃𝒹 𓂁

𓋯

週末的深水埗 即使開到滿街珈啡店
都還是沒有飽和的跡象阿 .___.
每一間都大爆滿!
剛好那天 openground 晚了營業

所以整體味道偏淡 但拍照很吸晴💖
咖啡也是中規中矩啦

這邊不時會有展覽展出
打造了一個展覽 + 咖啡店的複合空間
最近深水埗有好幾間咖啡店都是這樣的形式阿 .__.

但那天的安排有點混亂
點餐後客人太多 真的會聽不到出餐區的呼喚