今日星期六兩個男人一朝早打波打完波無咩野做,就提意去深水埗睇下啲電子嘢,原來依家深水埗開咗好多平價嘅雜貨店及電子鋪,林林總總非常適合男人假日朝聖。除此之外原來喺附近嘅地方都開咗好多食肆,而且選擇多元化之餘,仲係平、靚、正~行完一輪買咗好多嘢,最終都要搵一個地方食嘢同睇下的戰利品,最後同朋友去咗一間食手工餃子嘅舖頭,見佢個門面好乾淨又衛生,而且仲要雲吞皇,咁當然試下啦。入到去個環境都幾寬敞舒適,光線又充足,見到佢個餐牌非常多選擇,由手工餃到唔同類型嘅飯餐、米線及燉湯都相應俱全,望咗陣間我朋友就點咗個牛腩飯,而我主要都係食一啲手工餃,由於見到牛腩飯只需要加$20蚊就有個小雲吞,咁我當然要慳返個Quota,我自己就要個韭菜煎餃,除咗每人嗌咗一個餐之外,侍應推介個小食九轉套腸,平時聽就聽得多但真係未試過,既然有推介當然要試下啦,另外就每人要多杯嘢飲,我就要杯御品椰奶皇,而我朋友就要咗個百香果汁,咁就應該夠食啦。等咗大約十分鐘所有食品都相繼上枱啦~ 上枱啦~ 出餐時間非常之快,亦由於可能打完波之後行左半日街真係超肚餓,上枱後都急不及待開餐。由於我個煎餃都仲未到,所以拿拿聲偷食我朋友嘅牛腩先,佢嘅

韭菜煎餃
由於我個煎餃都仲未到,所以拿拿聲偷食我朋友嘅牛腩先,佢嘅牛腩份量非常足夠,賣相都好吸引。牛腩大大件而且蘿蔔就咁睇都非常入味,的確試左佢個牛腩非常之嫩滑而且滷得好香,佢個蘿蔔無渣非常淋身,
牛腩飯
再配埋個煎蛋飯底,完全夠我朋友一個人食。
牛腩飯
及後到九轉套腸都到咗啦,就咁睇佢個份量都好大碟,
九轉套腸
但吸引到我嘅視覺就係佢每舊嘅豬大腸入面真係有好多層捲得好精美,
九轉套腸
試埋佢個味道先,入口時佢嘅滷水非常之香濃,而且煙煙韌韌非常爽口,最重要係入面零脂肪口感豐富,食得出好紮實味道一流。其後試埋個小雲吞,
小雲吞
雖然佢細細碗但係份量都唔少,咬開雲吞見到入邊都有豐富嘅豬肉,而且肥瘦均勻,
小雲吞
每粒食落口都好甘香再配埋雪白嘅魚湯,令成件事提升咗一個層次。
小雲吞
最後到我嘅韭菜煎餃,我要咗十粒份量,上枱見到果然每一粒都非常飽滿,
韭菜煎餃
咬開入面全部啲餡都好豐富好足料,每一口都食到香濃嘅韭菜,再加上有少少肥肉嘅豬肉餡,
韭菜煎餃
每啖都真係停唔到口,呢個值得推介。飲埋杯椰奶皇,
御品椰奶皇
佢甜度適中而且份量都好足夠,而我朋友個杯百香果汁,
百香果汁
基本上都係清甜但唔會過甜,整體上都好滿意。
兩個人食到飽飽埋單每人$100蚊都唔駛,性價比都算高,下次再行開深水埗都可以試埋其他餡既煎餃先,呢間都係一間出色嘅小店。
2023-07-22
御品椰奶皇