2024-07-23 412 瀏覽
有人大病初愈,同佢嚟深水埗行下,順便嘆番個下午茶餐。見到附近有間越南餐廳,反正好耐無食過越南菜,一於試下。門面好養眼,以湖水藍為主調,配以一室淺木檯櫈,裝潢簡約明亮,感覺開揚舒適。下午茶餐選擇豐富,有小火車頭、包類、湯粉及撈檬等,全部都會跟一款熱飲或凍飲,如果想轉特飲,亦只需另+$8。點左客越萊小火車頭 ($62),原來份量一啲都唔少,有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、扎肉、豆卜、雞絲同唐生菜,另外仲有白蘿蔔、洋蔥、芽菜及蔥花等,非常足料,絕對可以用大堆頭嚟形容。湯底味道好香濃,飲完唔會有口渴感覺。牛肉鮮嫩不韌;牛丸彈牙爆汁,檬粉韌性十足,就連蘿蔔都超吸湯!另外呢客越式傳統豬肝醬手切扎肉包 ($46)  賣相亦非常吸引,麵包超軟熟,配料有札肉、甘筍和青瓜等。扎肉厚切有口感,配埋豬肝醬,食落充滿油脂香。跟餐小食揀左網皮春卷,即叫即炸,新鮮熱辣,香脆可口。加左份潘良帶子明蝦伴茄子 ($42),帶子外香內嫩、明蝦彈牙爽口,加埋軟熟嘅茄子,再淋上黃金比例嘅魚露,提升鮮味。跟餐飲品點左凍柑桔蜜,酸甜度適中,消暑解渴;另外呢杯熱生薑茶亦真材實料,暖胃健脾。