2017-11-25
今日同同事喺砲台山附近搵野食,同事話砲台山附近有間日式小店 ,主打係七小時慢煮豬軟骨同埋強調冇味精的健康食店,難得今日見佢門口唔係好多人排隊,所以就同同事決定食呢間。門外等位期間亦見到張貼了將幾間報張的訪問。好彩等了幾分鐘就有人走,好快入得去,一入到發覺佢裝修裝修好特別 ,好似日本一啲民宿嘅餐廳咁,感覺好warm好cozy。 坐喺度食嘢都可以透過一個透明玻璃見到廚房入面嘅廚師整野食,夠曬特別。由於人多關係我哋未入舖頭之前,已經點定餸,一入到去嘅時候我哋嘅所點嘅嘢已經係可以上枱,由於佢呢度最出名係慢煮7小時嘅豬軟骨,所以我哋幾個同事都係掂咗呢一個餸。佢個豬軟骨定食,佢個豬軟骨有兩大舊,旁邊伴碟呢會有一啲沙律菜喇, 仲有1個冇味精嘅湯, 佢嘅豬軟骨真係名不虛傳,又大舊又好食。基本上佢嘅豬軟骨的骨呢已經係慢煮到係一個骨膠原嘅狀態,食入口非常軟滑,好似食啫喱咁 ,入口即溶,仲會黏住d牙, 肉又唔會好鞋 ,醬汁又唔會好肥膩, 撈埋少少沙律菜一齊去食 感覺好清新健康,雖然價錢收緊$65蚊,但係佢有兩大嚿嘅豬軟骨畀返你,一個男士食完都感覺得非常之滿足同埋飽,都非常抵食,而且無味精,都食得健康啲。