2004-10-29
原來寫左咁多次生記的粥,都未評過清湯腩,就趁今日去食完寫番。帶住個同事,一時多來到,照例是排晒長龍,呢等情景,也把她嚇了一跳。也難怪,在這橫巷,有此等盛況,未見過世面的後生女係幾難明的。搭檯是必然的,我們叫左爽腩河、淨蘿蔔、魚腩粥及魚骨粥各一。爽腩河有爽腩又有牛腩,次次都這樣叫。這裡的牛腩炆得非常軟腍,但個人而言比較喜歡九記的具口感,而後者因香料下得重,味道會好一點,所以認為九記還是最好的;湯底清鮮,仍出色,已不用懷疑有沒有味精,滾得牛腩咁腍軟,又何需下味精?白蘿蔔大大舊,幾甜,但做不到完全無渣。自從吃過車品品的絕頂甜蘿蔔後,自此任何蘿蔔也看不上眼,真係弊!粥是大大碗,女士吃一碗已夠飽肚。粥底綿又滑,生滾魚粥,當然亦有淡淡的魚鮮味,但亦不敢說沒有味精。話我主觀都係咁話,論粥底還要師傅出馬~灣仔的李景記。個人而言必叫魚骨,因為有骨有肉,夾著薑絲蔥段加豉油,風味一絕;同事的魚腩當然啖啖肉,但就比魚骨平凡了一點,不過她已很滿足。埋單80蚊,吃得飽一飽,無論魚粥及清湯腩俱有水準,是幾時都值得一吃的地方。題外話:無論飯前或飯後,呢度都係人山人海,絕對係上環名牌之一,未試過的要試一試。當然要試就要
題外話:無論飯前或飯後,呢度都係人山人海,絕對係上環名牌之一,未試過的要試一試。當然要試就要吃出名的,因如果只吃墨丸或皮蛋廋肉粥,恐怕是吃不出所以然。