2023-05-29
一直都知漁場台風(又稱旺台,仲有兩間分店分別係荃台同灣台)好好食,但條隊同樣好和味,所以一直無食過。見平日收工時間尚早,斷估唔洗排,特登嚟碰下運氣。果然幸運地直入。入到去,店員用日文向我打招呼,並安排位置就座。我坐嘅位置比較邊邊,可以一眼睇哂成間鋪嘅裝潢。比起灣台,旺台嘅日式動漫風裝修特色更為突出同濃厚,中意動漫嘅朋友絕對可以嚟朝聖一下,順手食個麵。我叫左晚市價錢最相宜嘅魚介豚骨拉麵($78)。麵量揀200g係驚唔夠飽,但結果居然係太飽😂真係唔好睇少店家講嘅「麵量係其他拉店嘅1.5倍」呢句說話,係真嘅!一般食量嘅朋友揀150g麵量就ok啦。味道方面,揀濃厚嘅醬汁真係無錯,鰹魚湯嘅濃郁咸香味非常令人沉醉,唔會死咸,配搭掛湯得嚟又煙韌適中嘅拉麵,可謂近乎完美。成碗拉麵嘅平衡做得非常出色。配料方面,有一堆蔥花,4-6條荀同一塊嘅叉燒。一塊叉燒對大胃一族嚟講會有啲少,但勝在油脂唔多,比較瘦,所以就算只係一塊都過足口癮。更甚者,正因為叉燒唔肥,你先更有動力食咁大份量嘅麵。諗下食到成口肥油,都唔想食麵啦😂另外荀嘅口感唔會淋bat bat,索哂湯食擺入口風味甚佳。總括而言,旺台比灣台係拉麵綜合質素方
總括而言,旺台比灣台係拉麵綜合質素方面不相伯仲,一樣令人驚艷,一樣令我清碗。我食完半個鐘都仲有濃郁嘅鰹魚香味係口腔久久不散,就好似提醒我下次再去食咁。既然係咁,絕對有下次啦!
(溫馨提示,如果要食沾麵就記得午市嚟,晚市只有拉麵供應,拉麵同沾麵並不同時供應。)