2019-08-21
話說我同一班朋友都係酒鬼,每個月總會有一次聚會出嚟飲下酒,不過我地就通常飲威士忌🥃/啤酒🍻比較多,清酒🍶/梅酒呢類日本酒就比較少。咁岩呢排有朋友介紹,尖沙咀有間餐廳主打係超過100款唔同既清酒🍶😮😮我呢啲酒鬼緊係唔會放過🤩一入到去呢間居酒屋🏮已經見到好多雪櫃擠滿左不同既清酒🍶就連餐廳入邊嘅牆身全部都係清酒嘅招紙!氣氛超好!咁啱我哋去嗰日就係星期一!原來佢哋逢星期一或者星期日至四嘅九點後,全部清酒都係買一送一😮😮😮真係啱晒我呢啲貪心嘅小朋友🤩🤩🤩呢間居酒屋最特別嘅地方,就係佢哋有個駐場既利酒師!就算你對清酒完全冇認識,佢都可以根據你叫嘅食物同個人口味作出詳細嘅解釋同配搭😆完全唔使擔心叫咗支酒返嚟唔啱飲!今次佢就介紹咗兩支比較甜口嘅清酒我哋試吓先!龍神🐲:一支飲落去比較清新,冇平時清酒嘅辛辣感覺,反而係甜甜地,仲有少少花既味道,非常之適合女仔飲過一支清酒屋守⛩:相比之下呢支就冇咁甜,飲落去有少少檸檬同柚子嘅清新感覺,非常之適合配搭一啲比較重口味同埋炸嘅食物🥰去居酒屋梗係唔少得叫啲小食送酒!利酒師亦都推介左兩樣小食,係非常之適合配搭呢兩支甜甜地嘅清酒🍶明太子天婦羅🍤💰HKD$78濃郁嘅明太子
明太子天婦羅🍤💰HKD$78
濃郁嘅明太子包上一層薄薄既麵衣,食落去外脆內軟,味道鹹鮮中有啲辣辣地,非常惹味🤤
吉列炸蠔配海膽汁🌊💰HKD$78
雖然吉列炸蠔冇乜特別,但係佢個海膽汁就非常之出眾,食落有海膽嘅鮮味,亦都有少少甜甜地,配上鮮味嘅蠔肉,再飲一啖清酒,真係絕配!
除此之外仲有一啲簡單嘅小食同串燒,味道同質素都非常之唔錯!鍾意清酒嘅朋友一定唔好錯過!